x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Ucraina acuză Rusia că vrea să deconecteze centrala nulceară Zaporojie de la rețeaua energetică

UPDATE Ucraina acuză Rusia că vrea să deconecteze centrala nulceară Zaporojie de la rețeaua energetică

19 Aug 2022   •   13:14
UPDATE Ucraina acuză Rusia că vrea să deconecteze centrala nulceară Zaporojie de la rețeaua energetică

Energatom a anunțat că forțele ruse vor să oprească funcționarea centralei nucleare Zaporojie și să o deconecteze la rețeaua energetică a Ucrainei, scrie Reuters.

Compania de stat ucraineană acuză Rusia că pregătește o ''provocare pe scară largă'' la centrală.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării spune că unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei pentru a acuza apoi Rusia că a provocat un accident nuclear.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din ultimele săptămâni asupra celei mai mari.centrale din Europa. 

UPDATE1 Forțele ruse de la centrala nucleară Zaporojie le-ar fi spus lucrătorilor să nu se prezinte astăzi la serviciu, potrivit Serviciului de informații militare al Ucrainei.

„Există informații noi, au sosit în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, potrivit cărora pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă. Asta este ceea ce rușii le-au spus oamenilor lor, în primul rând angajaților de la Rosatom”, a spus Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, pentru NBC News.

Partea rusă a transmis anterior că forțele ucrainene pregătesc un incident la centrală.

Totodată, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat, joi, că va închide centrala din cauza riscului unui dezastru din cauza bombardamentelor. Instituția a acuzat Ucraina și pe „manipulatorii săi americani” că încearcă să însceneze un „accident minor”, vineri, la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia. Și a a transmis că provocarea a fost programată pentru a coincide cu o vizită în Ucraina a secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și că ar putea implica o scurgere de radiații.

Cele două părți se acuză reciproc pentru atacuri. 

Oficialul ucrainean dă vina pe forțele rusă că pregătesc „provocări la scară largă” la centrala electrică de vineri.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări rusești masive pe teritoriul centralei Zaporojie mâine. Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informațiile din sursele noastre și de comportamentul rușilor la centrală”, a spus acesta.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă la Zaporojie este staționat personal al Rosatom.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul rus al Apărării a anunțat că va închide centrala nucleară Zaporojie dacă forţele ucrainene vor continua bombardamentele. Kievul neagă atacurile, scrie Reuters. 

Șeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata Rusiei, general-locotenentul Igor Kirillov, spune că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Un accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa ar produce un nor radioactiv care va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia.

Armata rusă a ocupat centrala în martie 2022 dar aceasta este operată de personalul ucrainean. 

În ultimele săptămâni, au avut loc bombardamente la centrală pentru care cele două țări se acuză reciproc. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina Zaporojie