x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE VIDEO Volodimir Zelenski în fața Congresului SUA: Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții

UPDATE VIDEO Volodimir Zelenski în fața Congresului SUA: Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții

16 Mar 2022   •   15:27
UPDATE VIDEO Volodimir Zelenski în fața Congresului SUA: Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții
Sursa foto: Președinția Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în fața Congresului SUA prin videoconferință. El a vorbit despre atacul japonezilor la Pearl Harbour din decembrie 1941 și despre atentatele din 11 septembrie 2001.

"În marea istorie a dumneavoastră, aveţi pagini care vă permit să îi înţelegeţi pe ucraineni. Amintiţi-vă de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiţi-vă de 11 Septembrie, acea zi teribilă din 2001", a spus acesta. 

El a continuat vorbind despre tragedia din țara pe care o conduce. 

”Europa nu a mai trăit această teroare de 80 de ani. Destinul țării noastre este decis în aceste momente. Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții”, a spus acesta, citat de dpa.

Zelenski a cerut din nou instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. ”E prea mult să cer acest lucru?”.  

”Pacea este mai importantă decât banii. Suntem deja parte dintr-o coaliție anti-război, cu zeci de țări care au reacționat la decizia lui Vladimir Putin de a ne invada țara” a spus el în fața Congresului SUA.

Președintele Ucrainei vrea înființarea rapidă, în 24 de ore, a unei alianțe pentru oprirea conflictului și care să asigure asistență țării sale prin trimiterea de arme și impunerea de sancțiuni mai drastice Rusiei.

Zelenski a spus că în fiecare zi va fi păstrat un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina. 

"Am semnat astăzi un decret important privind păstrarea unui minut de reculegere zilnic la nivel naţional, pentru a onora memoria tuturor ucrainenilor care au murit în războiul nostru patriotic, a tuturor celor pe care i-am pierdut din cauza invaziei ruse, din cauza terorii declanşate de ocupant.

În fiecare dimineaţă, la ora 09:00, pe întreg teritoriul statului nostru ne vom aminti de ucrainenii care şi-au dat viaţa, de toţi cei care au luptat, de toţi militarii şi de toţi civilii, adulţi şi copii. Toţi cei care ar mai fi putut trăi dacă Rusia nu ar fi început acest război. Veşnică amintire tuturor celor care au murit pentru Ucraina!", a declarat acesta.

Totodată, el cere ca Rusia să fie declarat stat terorist pe plan internațional. 

"Statul rus s-a transformat într-un stat terorist în mod făţiş şi nu se jenează de asta".

Președintele Ucrainei spune că primari şi parlamentari ucraineni sunt răpiţi în regiunile ocupate de Rusia. El a amintit şi cazul unui spital din oraşul-port Mariupol, unde armata rusă ar fi luat ostatici circa 400 de angajaţi.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele Volodimir Zelenski va susține, astăzi, un discurs în fața membrilor Congresului SUA prin videoconferință. Federația Rusă continuă invadarea Ucrainei iar Kievul vrea implicarea mai puternică a Statelor Unite.

„În timp ce războiul face ravagii în Ucraina, cu mare respect și admirație pentru poporul ucrainean, invităm toți membrii Camerei și Senatului să participe la o alocuțiune online în Congresul Statelor Unite, susținută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyi, miercuri, 16 martie, la ora 9:00 am (ora 15 - ora Kievului).

Congresul rămâne de neclintit în angajamentul de a sprijini Ucraina în fața agresiunii crude și diabolice a lui Putin și de a adopta o legislație pentru a bloca și izola economia rusă, precum și de a oferi asistență umanitară, de securitate și economică Ucrainei

Așteptăm cu nerăbdare ocazia de a saluta discursul președintelui Zelenski în fața Camerei și Senatului și de a transmite sprijinul nostru poporului ucrainean, care apără cu curaj democrația", au transmis Pelosi și Schumer într-o scrisoare.

Congresul SUA a aprobat un pachet de ajutor de urgență cu 13,6 miliarde de dolari în asistență umanitară, de apărare și economică pentru Ucraina.

Totodată, Zelenski l-a presat recent pe președintele Joe Biden, în timpul ultimei lor discuții telefonice, pentru a impune mai multe sancțiuni aplicate Rusiei, potrivit CNN.

În scrisoarea adresată legislatorilor, Pelosi și Schumer au reafirmat sprijinul SUA pentru Ucraina în timpul războiului.

 

×
Subiecte în articol: congres sua Volodimir Zelenski