x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Patricia a provocat în Mexic pagube mai puţin grave decât se anticipa

Uraganul Patricia a provocat în Mexic pagube mai puţin grave decât se anticipa

24 Oct 2015   •   10:42
Uraganul Patricia a provocat în Mexic pagube mai puţin grave decât se anticipa

Uraganul Patricia, cel mai mare din istorie, a trecut vineri pe deasupra coastei Mexicului la Oceanul Pacific, provocând pagube mai puţin grave decât se estimase, relatează AFP sâmbătă.

Autorităţile i-au mutat pe locuitori, au închis porturile şi şcolile şi i-au evacuat pe turişti înainte ca uraganul de categoria a 5-a să ajungă la statul Jalisco.

Însă, la cinci ore după ce uraganul a ajuns deasupra Mexicului, preşedintele Enrique Pena Nieto a anunţat într-un mesaj televizat că "pagubele sunt mai puţin grave decât cele aşteptate de la un uragan de asemenea magnitudine".

Preşedintele mexican a cerut totuşi populaţiei să rămână în adăposturi, reamintind că uraganul reprezintă încă o ameninţare. "Nu putem încă să ne coborâm garda. Insist asupra faptului că partea cea mai periculoasă a uraganului nu a intrat încă pe teritoriul nostru", a spus şeful statului.

Între timp însă, Centrul naţional al uraganelor de la Miami, a anunţat că uraganul a scăzut în intensitate până la categoria a 2-a deasupra Mexicului, relatează Reuters.

Uraganul a lovit localitatea Emiliano Zapata, aflată la 95 km de portul Manzanillo, la ora locală 18.15 (23.15 GMT), a anunţat anterior directorul Comisiei mexicane a apei, Roberto Ramirez.

Uraganul a slăbit lejer dar s-a menţinut la categoria a 5-a cu rafale de vânt de până la 270 km/h, după ce a înregistrat viteze record ale vântului de 325 km/h puţin mai devreme, suscitând temeri privind pagube considerabile la momentul intrării sale în Mexic.

Uraganul Patricia este mai puternic decât taifunul Haiyan, care a provocat moartea sau dispariţia a 7.350 de persoane în Filipine în noiembrie 2013.

În cursul serii de vineri, guvernatorul statului Jalisco, Aristoteles Sandoval, a scris pe contul său de Twitter că "pentru moment nu a fost raportat niciun deces".

În statul Colima, unde se află oraşul Manzanillo, 350 de arbori au fost smulşi, "dar din fericire nu există decât pagube materiale", a declarat secretarul de stat pentru turism, José Calzada.

Câteva alunecări de teren au blocat autostrada între Colima şi Manzanillo, a spus ministrul transporturilor, Ruiz Esparza.

Autorităţile au întrerupt alimentarea cu curent electric de la Puerto Vallarta şi până la Manzanillo pentru evita electrocutări.

Nu mai puţin de 400 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a veni în ajutorul populaţiei.

Joi, autorităţile au dispus închiderea şcolilor în statele Jalisco, Colima şi Guerrero. De asemenea, au fost închise porturile din statele Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guerrero şi Oaxaca.

În 2013, două furtuni aproape simultane au lovit coastele pacifică şi atlantică ale Mexicului, provocând moartea a 157 de persoane.AGERPRES

×