x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uriaşul, photoshopul şi nord-coreenii. Cum au fost transformaţi în zăpadă jurnaliştii la înmormântarea lui Kim Jong-Il

Uriaşul, photoshopul şi nord-coreenii. Cum au fost transformaţi în zăpadă jurnaliştii la înmormântarea lui Kim Jong-Il

02 Ian 2012   •   12:19
Uriaşul, photoshopul şi nord-coreenii. Cum au fost transformaţi în zăpadă jurnaliştii la înmormântarea lui Kim Jong-Il

O fotografie preluata de catre agentiile Reuters, AFP si EPA de la agentia de stat nord-coreeana KCNA a devenit obiectul unui joc de-a baba-oarba intre mai multe publicatii europene, dupa ce s-a descoperit ca era prelucrata in photoshop.

Fotografia urma sa apara si in celebra revista TIME, cand, chiar inainte de trimiterea spre publicare, apare un mesaj de la EPA, care recomanda ca fotografia sa nu fie publicata. Acelas mesaj este trimis catre diferite publicatii din intreaga lume, din partea agentiilor care furnizeaza fotografii.

Faptul ca imaginea fusese prelucrata in photoshop a fost descoperit de Kyodo News, o agentie japoneza, care avea imagini similare, din acelasi unghi, dar care aratau alte lucruri.

Fotografiile infatiseaza multimea aliniata pe strazile din Phenian, in timp ce corpul neinsufletit al presedintelui Kim Jong-Il este purtat in dric. In varianta agentiei japoneze, in stanga fotografiei apar o echipa de filmare, cativa oameni nealiniati, precum si cablurile camerelor de luat vederi.

In varianta agentiei nord-coreene, "nealiniatii" dispar, in locul lor aparand doar un spatiu gol, acoperit de zapada. De asemenea, zapada este adaugata in photoshop si in alte portiuni ale fotografiei, unde aceasta nu mai era atat de alba.

Intre timp, alta ciudatenie a fotografiilor de la procesiune a intrat in atentia pasionatilor de fotografie. Intr-un rand enorm de oameni aliniati se poate distinge un nord-coreean care pare de doua ori mai inalt decat cei din jurul sau.

Fotografia, care s-a raspandit repede pe retelele de socializare, starneste si in prezent controverse. Unii cred ca este tot o eroare de photoshop. Altii zic, insa, ca este intr-adevar vorba de un om foarte inalt, dat fiind ca acesta apare in mai multe fotografii realizate din alte unghiuri de agentia japoneza Kyodo, care n-ar avea motive sa infrumuseteze imaginile. (D.R.)

×