x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene

Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene

de Şerban Mihăilă    |    04 Iul 2019   •   11:19
Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene
Sursa foto: Georges Boulougouris/EU/Georges Boulougouris

Apropiată a cancelarului german Angela Merkel, Ursula von der Leyen, propusă marţi pentru a prelua preşedinţia Comisiei Europene, soseşte la Bruxelles cu un bilanţ controversat la Ministerul german al Apărării, dar și cu imaginea puternică a unei europene convingătoare şi poliglote, scrie AFP. În urma votului celor 28 de membri ai UE, actualul ministru german al Apărării a fost propusă în unanimitate, cu o singură abţinere, cea a Angelei Merkel, din cauza unor reguli electorale interne.

Susţinută de liderul de la Paris, Emmanuel Macron, cu care a părut că se înțelege de minune la Salonul internaţional aeronautic din Bourget, în luna iunie, francofila Ursula Von der Leyen este apreciată de Paris, în principal datorită unei bune cooperări pe probleme de apărare franco-germană.  În fruntea armatei germane de aproape şase ani, această femeie energică, în vârstă de 60 de ani, a fost cândva considerată succesorul desemnat al cancelarului, care a numit-o ministru în fiecare dintre cele patru guverne ale sale (2005-2019), precizează AFP. Cu toate acestea, o serie de scandaluri au afectat armata germană şi ministerul său. Este vorba despre tehnică de luptă depăşită, investiţii insuficiente, experţi plătiţi în plus, precum și o creştere a simpatiilor de extremă drepta, notează aceeași sursă. Din această perspectivă, verdictul germanilor este nemilos: potrivit unui sondaj recent realizat de cotidianul „Bild”, Ursula Von der Leyen este considerată drept unul dintre cei doi miniştri cei mai puţin competenţi din guvern. În pofida acestei imagini șifonate, Ursula von der Leyen merge la Bruxelles, oraşul în care s-a născut şi a trăit până în adolescenţă, cu un avantaj important: încrederea Parisului şi a Berlinului, într-un moment în care Macron şi Merkel păreau că nu sunt de acord cu nimic. Paradoxal, Merkel a declarat marţi că a trebuit să se abţină în cursul votului liderilor europeni la Bruxelles pentru desemnarea compatrioatei sale la șefia Comisiei Europene, „din cauza unor reguli electorale germane”. Este prima femeie propusă la conducerea Comisiei Europene şi prima dată după 52 de ani când Germania deţine preşedinţia Comisiei, a remarcat Merkel. Franţa a avut în această perioadă patru preşedinţi ai Comisiei, a reamintit ea. Ursula von der Leyen va trebuie să primească undă verde din partea PE, într-un vot programat peste două săptămâni.

Michel, la Consiliul European

Charles Michel, nominalizat marţi la conducerea Consiliului European, este premier al Belgiei din octombrie 2014, în fruntea unui guvern demisionar de şase luni. Ministru la vârsta de 25 de ani, prim-ministru la 38 de ani, acest liberal francofon în vârstă de 43 de ani se poate lăuda că a avansat rapid după o sosire precoce în politică, în umbra tatălui său, fostul comisar european Louis Michel. În Belgia, unde situaţia politică este blocată de la alegerile parlamentare din mai, Michel, avocat de profesie, a făcut senzație, acceptând să guverneze acum cinci ani în coaliţie cu naţionaliştii flamanzi, care promovează independenţa Flandrei, ceea ce niciodată nu s-a mai întâmplat în cazul unui politician francofon. Concomitent, conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica Christine Lagarde, actuala şefă a FMI, în timp ce ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană.

Propunerile pentru posturile europene sunt fructul unei profunde înţelegeri franco-germane.

Emmanuel Macron

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen