x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe US Air Force anunţă eşecul zborului experimental al avionului construit să zboare cu 7.300 km/h (VIDEO)

US Air Force anunţă eşecul zborului experimental al avionului construit să zboare cu 7.300 km/h (VIDEO)

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   10:51
US Air Force anunţă eşecul zborului experimental al avionului construit să zboare cu 7.300 km/h (VIDEO)

Zborul de incercare al unui aparat Waverider de tip X-51A, un dispozitiv hipersonic experimental american, s-a soldat cu un esec din cauza unei defectiuni care a impiedicat aprinderea reactorului deasupra coastei californiene (vest), a anuntat US Air Force.

Atasat sub aripa unui bombardier de tip B-52, dispozitivul a fost lansat la ora locala 11.36 (21.36 ora Romaniei) deasupra statiei aeronautice de la Point Mugu, pe coasta californiana.

Propulsat de un motor folosit in mod obisnuit la rachete, Waverider nu a zburat insa decat 16 secunde din cauza disfunctionalitatii ampenajului - suprafata care asigura stabilitatea motorului -, a anuntat US Air Force intr-un comunicat.

Primul reactor va propulsa X-51 la Mach 4,5 (peste 5.000 de kilometri pe ora) timp de 30 de secunde inainte ca un statoreactor sa preia legatura si sa il duca la o altitudine de 21.000 de metri si o viteza de Mach 6.

Dar zborul de incercare a luat sfarsit inainte ca statoreactorul sa poata fi cuplat, a precizat aceeasi sursa.

"Potrivit datelor noastre, au fost indeplinite toate conditiile pentru aprinderea reactorului, eram optimisti cu privire la sansele de reusita ale testului", a marturisit Charlie Brink, director de program in cadrul proiectului.

Testul prevedea un zbor de cinci minute la Mach 6, adica de sase ori viteza sunetului, peste 7.300 kilkometri pe ora.

Dupa o serie de teste cu rezultate mixte, ramane doar un Waverider din cele patru de care dispuneau la inceput fortele aeriene americane.

In pofida acestui ultim esec, strategii din cadrul Pentagonului spera in continuare sa poata revolutiona spatiul aerian lansand avioane hipersonice, comparand acest progres cu dezvoltarea avioanelor incepand din anii '70.

Aparatul X-51, cu o lungime de opt metri, a atins Mach 5 la primul test, in mai 2010.

Zborul, care a durat numai trei minute, s-a incheiat mai de vreme decat fusese prevazut din cauza unei probleme tehnice.

In afara de Waverider, mai multe proiecte de avioane hipersonice sunt in desfasurare in prezent.

×