x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: 1 DECEMBRIE, SARBATORIT DE DIASPORA

UTILE: 1 DECEMBRIE, SARBATORIT DE DIASPORA

29 Noi 2004   •   00:00

30 NOIEMBRIE 2004
Ziua Nationala a Romaniei nu e trecuta cu vederea de romanii din afara granitelor tarii. 1 Decembrie este ziua in care romanii din tara se aduna la Alba-Iulia sa sarbatoreasca Marea Unire. In sanul comunitatilor din Diaspora, 27 noiembrie a fost ziua in care romanii si-au urat "La multi ani!". Pentru ca a fost mai convenabila o sambata. CANADA. Centrul Comunitar Romanesc din Brittish Columbia a organizat cea de-a IV-a editie a "Festivalului Romanesc". Spectacolul a avut loc sambata, 27 noiembrie 2004, iar petrecerea romanilor a inceput la ora 15:00 la Teatrul Massey Theatre, situat la 735 - 8th Avenue, in New Westminster. Cei ce au dat curs invitatiei Centrului Comunitar Romanesc au avut ocazia de a-i vedea in concert pe cei din Cvartetul "Harul", alaturi de grupul de copii "Glace Kids" ai Bisericii Harul, condus de Gelu Pop. A fost prezent si Corul "Crescendo" al Bisericii Sfantul Nicolae, dirijat de Catalin Ursu. Clasa de actorie I.G. Destelnica, condusa de Marian Horeanga, "Primii Zori", grupul "Rapsodia" al Bisericii Sfantul Nicolae si grupul "D’Acasa" s-au numarat printre performerii de pe scena teatrului. Alaturi de Ansamblul "Cercel" a participat si Felicia Costea. Invitatului special al serii a fost un artist din Romania, Marian Jantea, la tambal.

STATELE UNITE ALE AMERICII. Asociatia Miorita a organizat spectacolul "Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai", tot la data de 27 noiembrie 2004. Acest spectacol a fost prezentat la prima "Gala Anuala" a Asociatiei Culturale Miorita, dar a si sarbatorit "Ziua Nationala a Romaniei". Spectacolul a inceput la ora 14:30 si a avut loc in Sacramento. A urmat o seara de dans. Efectele speciale, luminile, sonorizarea si ilustratia muzicala au fost asigurate de un DJ cunoscut mai ales de romanii din Statele Unite, DJ Ioan Colo Dumitriu de la Casa Romana din Hayward, Canada.

BULGARIA. La Vidin se va sarbatori, pentru prima data, Ziua Nationala a Romaniei. Gazda acestei celebrari va fi Galeria de Arta de la Vidin. Initiativa acestui demers a apartinut Ambasadei Romaniei din Bulgaria si directorului Galeriei de Arta Vidin. Aceasta zona are o populatie numeroasa de etnici romani. Vor fi prezenti reprezentanti ai corpului diplomatic roman din Sofia, membrii si simpatizantii Uniunii Tinerilor Etnici Romani din Bulgaria (AVE) din Vidin, jurnalisti de la televiziunea locala Vidin si postul local de radio Fantighe, precum si etnicii romani care locuiesc in Vidin si in satele romanesti din jurul acestui oras. (Costin Anghel)

×
Subiecte în articol: diaspora