x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaccinarea şcolarilor şi a părinţilor, cea mai bună armă împotriva gripei porcine

Vaccinarea şcolarilor şi a părinţilor, cea mai bună armă împotriva gripei porcine

21 Aug 2009   •   00:00

Vaccinarea copiilor şcolarizaţi şi a părinţilor lor este cea mai eficientă metodă medicală şi cea mai economică de a limita răspândirea gripei sezoniere şi a celei porcine, conform unui model matematic conceput de cercetătorii americani, relatează AFP.



"Recomandările actuale de vaccinare împotriva gripei sezoniere includ copiii de sub cinci ani şi adulţii de peste 50. Vaccinurile ar fi mai bine utilizate pentru a împiedica răspândirea gripei în şcoli, la copiii care o transmit părinţilor, urmând ca aceştia să propage virusul la restul populaţiei", a declarat Jan Medlock, matematician în cadrul Universităţii din Clemson, statul Carolina de Sud.


Comparând o epidemie teoretică cu pandemiile din 1918 şi 1957, cercetătorii au stabilit că o epidemie de gripă ar putea fi controlată prin distribuirea a numai 63 de milioane de doze de vaccin, cu prioritate copiilor de la 5 la 19 ani, responsabili de cea mai mare parte a contaminării şi adulţilor de 30-39 de ani, cel mai des infectaţi în urma contactelor cu copiii lor.

În fiecare an Statele Unite ale Americii (SUA) folosesc peste 80 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei sezoniere. Cercetătorii notează că gripa spaniolă din 1918 a fost mortală în special pentru tineri, în timp ce gripa asiatică din 1957, mult mai puţin letală, a provocat moartea îndeosebi a celor foarte tineri şi a celor mai în vârstă.

O asemenea abordare a vaccinării ar permite protejarea mai bună a populaţiei, reducând rata de infectare şi de mortalitate precum şi costul economic al maladiei, dau asigurări cercetătorii.

×
Subiecte în articol: externe