x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Val de căldură în Europa. Incendii de vegetație mortale se extind în Mediterana

Val de căldură în Europa. Incendii de vegetație mortale se extind în Mediterana

16 Iul 2022   •   20:10
Val de căldură în Europa. Incendii de vegetație mortale se extind în Mediterana

Mii de pompieri se luptă cu incendiile de vegetație din Portugalia, Spania și sud-vestul Franței, în mijlocul unui val de căldură care nu dă semne de ameliorare. În nordul Portugaliei, un pilot a murit după ce avionul cu apă s-a prăbușit în zona Foz Coa, în apropiere de granița cu Spania.

Incendiile fac ravagii în zone din regiunea Gironde din Franța, unde peste 11.000 de persoane au fost evacuate.

În sudul Spaniei, în apropiere de Costa del Sol, aproximativ 2.300 de persoane au fost nevoite să fugă de un incendiu care se propaga pe dealurile Mijas, anunță BBC.

Turiștii aflați pe plaja din Torremolinos au văzut coloane mari de fum ridicându-se pe dealuri, unde mai multe avioane se luptau cu focul.

Între timp, un rezident a descris incendiile de pădure din apropierea coastei sud-vestice atlantice a Franței ca fiind "post-apocaliptice".

"Nu am mai văzut niciodată așa ceva", a declarat Karyn, care locuiește în apropiere de Teste-de-Buch, pentru agenția de presă AFP. Incendiul de acolo și un altul la sud de Bordeaux au devastat aproape 8.000 de hectare.

Începând de marți, temperaturile au urcat până la 47C în Portugalia și peste 40C în Spania, alimentând incendiile.

Peste 300 de persoane au murit din cauza căldurii în ambele țări, relatează agenția de știri EFE.

Focarele de incendiu din Portugalia se află în nord - estul orașului Porto. Incendiile au distrus 30.000 de hectare de teren în acest an - cea mai mare suprafață din vara anului 2017, când Portugalia a suferit incendii devastatoare în care au murit aproximativ 100 de persoane.

Și alte părți ale Mediteranei sunt afectate. În Italia, guvernul a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul fluviului Pad, care trec prin cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

În nordul Marocului, mai multe sate au trebuit să fie evacuate în urma incendiilor care au cuprins provinciile Larache, Ouezzane, Taza și Tetouan. Un sat a fost distrus în totalitate în Ksar El Kebir.

Franța a avut, de asemenea, o căldură sufocantă de aproximativ 40 de grade Celsius și se așteaptă la altele săptămâna viitoare, cu 16 departamente în alertă portocalie, pentru vreme severă.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile de carbon.

(sursa: Mediafax)

Andreea Tobias, andreeat@mediafax.ro

×