x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Variante noi - Bulgaria risca sa piarda bazele SUA

Variante noi - Bulgaria risca sa piarda bazele SUA

de Irina Cristea    |    18 Noi 2005   •   00:00
Variante noi - Bulgaria risca sa piarda bazele SUA

Se pare ca privirile Departamentului american de Stat se indreapta mai degraba spre Polonia, un adevarat "scut" pentru SUA impotriva oricarei agresiuni dinspre est.

Bulgaria ar putea fi taiata de pe lista tarilor europene care vor gazdui baze americane. Se pare ca privirile Departamentului american de Stat se indreapta mai degraba spre Polonia, cu ajutorul careia SUA ar avea parte de un adevarat "scut" impotriva oricarei agresiuni dinspre est.

Insuficienta sustinere populara si retinerea in a acorda mana libera Statelor Unite ar putea duce la eliminarea Bulgariei de pe lista statelor europene pe teritoriul carora s-ar construi baze militare americane. Aceasta este concluzia ce s-ar putea desprinde dintr-o declaratie foarte nuantata a adjunctului purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Adam Ereli.

DECLARATIE NUANTATA. In cadrul unei informari pentru presa straina de la Washington, Ereli a spus ca SUA sunt constiente ca, in acest moment, Bulgaria nu poate conta pe sprijinul populatiei pentru amplasarea bazelor, dar ca, pentru Washington, Sofia este un prieten pretuit si un aliat de care are mare nevoie. "Suntem foarte atenti la parerea societatii bulgare", a mai spus Ereli, la catea zile dupa ce aproximativ 200 de persoane au marsaluit prin capitala bulgara protestand impotriva amplasarii bazelor americane.

Declaratia adjunctului purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat nu a mers mai departe. Ereli nu a dezvoltat ideea potrivit careia SUA si-au mutat privirile de pe Bulgaria. Mai mult, el a precizat ca negocierile dintre cele doua tari se afla in faza finala. Cu toate acestea, oficialul american a mai dat apa la moara speculatiilor refuzand sa raspunda la o intrebare-cheie.

Ereli nu a vrut sa spuna daca SUA vor abandona planul de a avea baze in Bulgaria in cazul in care autoritatile bulgare nu le vor permite sa lanseze operatiuni ofensive de pe teritoriul sau. "Nu comentez", a fost raspunsul oficialului american la o intrebare pe aceasta tema.

ARGUMENT. Declaratiile recente ale reprezentantului Departamentului de Stat par a pune sub semnul intrebarii certitudinea ca in Bulgaria vor exista facilitati militare americane. Un argument in plus in favoarea acestui scenariu sceptic este vestea ca SUA poarta discutii cu Polonia si alte tari privind instalarea in Europa a unei baze de rachete care sa poata asigura protectia continentului impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune. Informatia a fost data publicitatii de un oficial cu rang inalt din Departamentul american al Apararii, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, discutiile ar fi demarat in 2002, iar o decizie urmeaza sa fie luata foarte curand. Presa poloneza a scris, la sfarsitul saptamanii trecute, despre derularea unor astfel de negocieri, iar seful Guvernului de la Varsovia nu a dezmintit informatiile. "Vom analiza totul in profunzime si apoi vom aprecia daca este un lucru bun sau nu pentru Polonia", a fost declaratia de atunci a premierului Kazimierz Marcinkiewicz.

CA IN ALASKA. Pe americani ii intereseaza amplasarea unei baze asemanatoare celei de la Fort Greely, din Alaska. Aici, sase rachete sunt pozitionate pentru a intercepta rachetele cu raza lunga de actiune care ar putea fi lansate din Coreea de Nord. Avand o astfel de facilitate in Europa Centrala, America ar avea asigurata protectia in cazul in care ar fi vizata de atacuri cu rachete cu raza lunga de actiune lansate din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

AVERTISMENT?
"Suntem constienti ca, momentan, Bulgaria nu poate asigura sustinerea populara pentru acest proiect. Suntem atenti la parerile societatii bulgare" - Adam Ereli, Adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat

MOMENTUL-CHEIE
Potrivit rezultatelor negocierilor purtate pana in acest moment, americanii sunt interesati sa construiasca facilitati militare in apropiere de localitatile Sliven (est - poligonul Novo Selo) si Yambol (sud-est - baza aeriana Bezmer). Ministrul bulgar de Externe spunea, la sfarsitul saptamanii trecute, ca armata bulgara va folosi aceste baze cot la cot cu cea americana, scopul fiind de "antrenare si formare". Autoritatile bulgare sperau ca negocierile sa se incheie in jurul datei de 10 decembrie. Tot in decembrie se preconizeaza incheierea negocierilor dintre SUA si Romania privind amplasarea de baze americane pe teritoriul tarii noastre, urmand ca secretarul de Stat Condoleeza Rice sa soseasca in acea perioada la Bucuresti pentru semnarea acordului. Nici o veste deocamdata despre eventualitatea unei vizite la Sofia in acest sens.

Potrivit unei declaratii facute luna aceasta de catre Jeffrey Levine, de la Ambasada SUA din Sofia, bazele din Romania ar urma sa primeasca 2.300 de militari americani, fata de 2.700 cati ar sosi in Bulgaria. "Trupele vor fi impartite intre Bulgaria si Romania pentru a putea avea comanda si controlul asupra unei zone extinse", a comentat Levine pe marginea planului Pentagonului de a-si extinde influenta militara in estul Europei. Utilizarea planificata de facilitati militare comune pentru desfasurarea de trupe in cadrul unor antrenamente, prin rotatie, la un interval de sase luni, face parte dintr-o strategie prin care se intentioneaza crearea de baze mici, flexibile, putin numeroase, cu programe de antrenament comune cu armatele tarilor-gazda si care vor fi intotdeauna gata sa descurajeze actiunile ostile in zona. (Anca Aldea, Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: externe bulgaria baze