x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vatican: A început cea de-a şaptea reuniune de pregătire a Conclavului pentru alegerea Papei (VIDEO)

Vatican: A început cea de-a şaptea reuniune de pregătire a Conclavului pentru alegerea Papei (VIDEO)

08 Mar 2013   •   11:52
Vatican: A început cea de-a şaptea reuniune de pregătire a Conclavului pentru alegerea Papei (VIDEO)

Cu toţi cardinalii electori prezenţi, vineri dimineaţă a început la Vatican cea de-a şaptea congregaţie în cursul căreia se aşteaptă stabilirea datei Conclavului la care urmează să fie ales succesorul Papei Benedict al XVI-lea, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

La reuniune, care a început la orele locale 9:30 în Aula Nouă a Sinodului, vor participa cei 115 cardinali electori, care au dreptul să intre în Capela Sixtină pentru a-l alege pe viitorul Papă. Cele cinci zile anterioare de reuniuni nu au permis alegerea datei Conclavului întrucât nu s-a îndeplinit condiţia prezenţei tuturor cardinalilor. La această congregaţie participă şi cardinali trecuţi de vârsta de 80 de ani, care nu pot intra în Capela Sixtină, deşi unul dintre ei ar putea deveni noul Suveran Pontif.

Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Federico Lombardi, a declarat cu o zi în urmă că nu se va grăbi stabilirea datei Conclavului, cardinalii preferând să-l pregătească într-un mod 'serios şi profund' şi să nu-l convoace precipitat.

Potrivit unor observatori de la Vatican, numeroşi cardinali care nu sunt italieni, în special cei din SUA, doresc ca înainte de a intra în Capela Sixtină să ştie ce se ascunde cu adevărat în spatele scandalului publicării unor documente ce dezvăluie numeroase intrigi şi rivalităţi din interiorul Vaticanului, cunoscut sub numele de Vatileaks. În schimb, potrivit aceloraşi surse, alţi cardinali doresc convocarea Conclavului cât mai repede, temându-se că în zilele următoare ar putea izbucni şi alte scandaluri legate de abuzurile şi presupusa corupţie din rândul prelaţilor.

Unii cardinali, cum este cazul germanului Walter Kasper, au afirmat că înainte de a intra în Conclav trebuie să se cunoască mai bine între ei, întrucât mulţi se întâlnesc acum pentru prima dată. Lombardi a declarat că 'este evident' că la reuniunile din aceste zile cardinalii doresc să afle mai multe despre funcţionarea Bisericii şi despre Vatileaks.

×