Sfântul Scaun a anunţat luni deschiderea, în luna iulie, a unui prim proces de pedofilie la Vatican împotriva unui fost nunţiu apostolic în Republica Dominicană, precum şi demisiile a doi episcopi americani acuzaţi de acoperirea unor preoţi pedofili din dioceza lor, transmit AFP şi DPA.
'Preşedintele Tribunalului Statului Cetăţii Vaticanului l-a trimis în instanţă pe fostul nunţiu apostolic în Republica Dominicană, Josef Wesolowski. Prima audiere a fost fixată pentru 11 iulie', se precizează în comunicatul Sfântului Scaun.
Fostul arhiepiscop polonez este acuzat de deţinerea de materiale de pornografie infantilă, între august 2013 şi 22 septembrie 20014, când a fost arestat, şi de abuzuri sexuale împotriva unor minori în timpul nunţiaturii sale în Republica Dominicană, ianuarie 2008 - august 2013. Rechizitoriul primit de la autorităţile judiciare din Santo Domingo îl acuză pe Wesolowski de întreţinerea de relaţii cu minori într-un cartier 'fierbinte' din capitala dominicană.
Wesolowski va fi prima persoană judecată pe baza legilor mai aspre împotriva pedofiliei introduse de Papa Francisc în codul penal al Vaticanului în iulie 2013. Fostul arhiepiscop riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.
Tot luni, Papa Francisc a acceptat demisia a doi episcopi americani, arhiepiscopul de Saint Paul şi Minneapolis, monseniorul John Clayton Nienstedt, şi adjunctul acestuia, monseniorul Lee Anthony Piché, a căror sancţionare a fost cerută de asociaţii ale victimelor din SUA.
Săptămâna trecută, Vaticanul a anunţat înfiinţarea unei noi instanţe de drept canonic pentru judecarea episcopilor care se fac vinovaţi de neglijenţă sau de complicitate cu preoţii aflaţi sub autoritatea lor şi culpabili de abuzuri sexuale.
Tribunalul de la Vatican a cunoscut deja un proces celebru în 2012, când a fost judecat fostul majordom al Papei Benedict la XVI-lea, Paolo Gabriele, condamnat pentru transmiterea de documente confidenţiale către presa italiană. Gabriele a fost ulterior graţiat.
Măsurile anti-pedofilie ilustrează linia mai severă adoptată de Vatican împotriva acestui flagel care a discreditat Biserica Catolică. Asociaţii ale unor foste victime reproşează însă Sfântului Scaun faptul că aceste măsuri nu merg suficient de departe pentru pedepsirea tuturor vinovaţilor.