x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul se face portavocea mişcării Occupy Wall Street şi propune o guvernare globală!

Vaticanul se face portavocea mişcării Occupy Wall Street şi propune o guvernare globală!

25 Oct 2011   •   14:36
Vaticanul se face portavocea mişcării Occupy Wall Street şi propune o guvernare globală!

Acuzand exact ceea ce acuza protestatarii care s-au raliat miscarii Occupy Wall Street, adica liberalismul economic scapat de sub control, care a provocat actuala criza globala, Vatican a lansat un plan de redresare economica globala… printr-o forma de globalizare.

Documentul de 16 pagini dat publicitatii luni, de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace, vorbeste de o 'Autoritate Politica Mondiala', care sa guverneze in domenii precum controlul armamentului, migratiune, securitate alimentara si protectia mediului, informeaza Washington Post.

De asemenea, planul propune o banca mondiala care sa reglementeze circuitul monetar si cursurile valutare, la fel cum o fac, in prezent, bancile nationale, precum si instituirea unei taxe unice pe tranzactiile financiare, veniturile astfel obtinute urmand a fi dirijate catre statele mai grav afectate de criza.

Desi ideea Autoritatii Politice Mondiale a fost vehiculata inca din 1963, in mandatul papei Ioan Paul al XIII-lea si reluata de Benedict al XVI-lea, in 2009, reprezentantii Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace au refuzat sa precizeze daca Papa insusi a supervizat documentul lansat acum sau daca macar l-a citit inainte de difuzare.

Papalitatea acuza principiul conform caruia 'bunastarea individuala conduce la bunastarea comunitatii', caruia ii contra-propune 'solidaritatea care transcede individualismul'.

Documentul este lansat cu doar cateva zile inaintea Summit-ului G20, ce se va desfasura la Cannes, in Franta, unde se va discuta situatia economiei globale.

×