x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela anunţă alegeri prezidenţiale în următoarele 30 de zile. Nicolas Maduro, succesorul desemnat de Chavez, favoritul cursei

Venezuela anunţă alegeri prezidenţiale în următoarele 30 de zile. Nicolas Maduro, succesorul desemnat de Chavez, favoritul cursei

06 Mar 2013   •   12:03
Venezuela anunţă alegeri prezidenţiale în următoarele 30 de zile. Nicolas Maduro, succesorul desemnat de Chavez, favoritul cursei
Sursa foto: captura video

Venezuela va convoca alegeri prezidențiale anticipate în următoarele 30 de zile, anunţă AFP. Vicepreședintele Nicolas Maduro, cel pe care Hugo Chavez l-a numit succesorul lui în decembrie 2012, înainte a pleca în Cuba pentru o nouă operație, este favoritul cursei prezidențiale.

"Acum, că există o vacanţă absolută la preşedinţie, vicepreşedintele Republicii îşi va asuma funcţia de preşedinte şi vor fi convocate alegeri în următoarele 30 de zile. Acesta este mandatul pe care ni l-a dat comandantul preşedinte Hugo Chavez", a declarat ministrul de Externe Elias Jaua.

Nicolas Maduro a devenit tot mai prezent în presa din America de Sud în ultima perioadă, în special după ce Hugo Chavez nu a mai depus jurământul pentru un nou mandat prezidențial din cauza bolii de care suferea.

Maduro, fost şofer de autobuz este căsătorit cu Cilia Flores, procuror general al Republicii. Vicepreședintele a fost pentru scurt timp preşedinte al Adunării Naţionale (2005-2006), după ce a obţinut primul său mandat de deputat în 1999, sub emblema Mişcării a V-a Republică, fondată de Hugo Chavez, care a preluat puterea în acelaşi an.

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a încetat din viaţă marţi, la Caracas, la vârsta de 58 de ani, în urma unui cancer diagnosticat în iunie 2011, fără a-şi fi putut lua adio de la compatrioţii săi. Decesul lui Hugo Chavez pune punct final celor 14 ani petrecuţi în fruntea statului latino-american.

"Am primit vestea cea mai dureroasă şi mai tragică pe care am putea să o anunţăm poporului nostru. La ora 16.25 (20.55 GMT), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru, preşedintele Hugo Chavez Frias, după o luptă înverşunată de aproape doi ani cu boala", a declarat vicepreşedintele şi moştenitorul desemnat, Nicolas Maduro, într-o alocuţiune preluată de toate posturile de televiziune din ţară.

×