Comisia Europeana si-a aratat nemultumirea pentru deficientele pietei interne europene de energie, ca si preferinta pentru divizarea marilor companii din domeniu pentru eliminarea discriminarilor.
"Revolutia postindustriala" in UE. Comisia Europeana si-a aratat nemultumirea pentru deficientele pietei interne europene de energie, ca si preferinta pentru divizarea marilor companii din domeniu pentru eliminarea discriminarilor. Este nevoie de noi reguli pentru evitarea discriminarii accesului la piata europeana a energiei, printr-o separare mai clara a activitatilor de productie de cele de distributie, potrivit obiectivelor Comisiei Europene (CE) privind noua politica energetica a Uniunii Europene. Cresterea competitivitatii companiilor energetice este vazuta la Bruxelles ca o cheie a reducerii costurilor cu energia ale economiilor si cetatenilor UE. PIATA. Problema discriminarii accesului la piata si, mai ales, la infrastructura face parte dintr-o lupta surda dintre CE si colosii energetici ca E.ON sau RWE din Germania ori francezi, ca Electricit... de France sau Gaz de France, predispusi la fuziuni transnationale, care sa le sporeasca puterea. Separarea productiei de distributie trebuie sa "rezolve problemele cu o clara preferinta pentru o separare a proprietatii", a spus presedintele CE, Jose Manuel Barosso, ieri, prezentand propunerile de masuri ale CE in domeniul energetic. "Mai trebuie mult pentru a avea o piata cu adevarat competitiva", a adaugat Barroso, precizand ca, pana in ianuarie 2009, piata interna europeana a energiei trebuie sa fie "completa, deschisa competitiei si cu reglementari eficace". Inaintea publicarii propunerilor, membrii Executivului european aveau inca opinii opuse privind limitarea influentei colosilor energetici, potrivit surselor citate de Reuters. Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, si Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, insistau pentru liberalizarea accentuata a sectorului de energie, in timp ce comisarul pentru Industrie, Guenter Verheugen, si cel pentru Transport, Jacques Barrot, se opuneau schimbarilor radicale. Precizarile lui Barroso arata ca balanta s-a inclinat in favoarea schimbarilor radicale.Citește pe Antena3.ro
UE a luat act de pericolul rusesc
|
Noul concept energetic al Comisiei Europene este considerat de experti ca fiind primul pas catre demararea unor negocieri dure cu Rusia si obligarea acesteia sa semneze Charta Energetica Europeana. UE si-a construit mai intai consensul intern privind energia, ca un prim pas catre negocierea cu Moscova, ce va avea loc probabil la summitul G8 din acest an, prezidat de Germania, care detine in prezent presedintia uniunii. Incepand DIN 2006, Europa tremura la capatul conductelor rusesti, de teama ca Moscova ar putea decide unilateral sa inchida robinetul. "Este timpul ca Europa sa dezvolte o politica energetica care sa reduca riscul dependentei de un singur furnizor, extern", explica purtatorul de cuvant al Comisarului pentru Energie Andris Piebalgs. "Exista o perceptie comuna in vestul si centrul Europei, in legatura cu riscul de a ramane dependenti energetic de Moscova. Poate ca este sau nu corect, dar aceasta este realitatea", declara Karl Smith, fostul ambasador american in Lituania. (G.D.R.)
|