Parlamentul Moldovei s-a intrunit ieri pentru
a alege presedintele tarii, scrutin la care
s-au inscris doar doi candidati: unul cunoscut, comunistul Voronin, si altul, tot comunist, dar necunoscut, Gheorghe Duca.
|
LONGEVITATE. Voronin, presedintele de ieri si de azi
|
PRESEDINTELE VESNIC. Parlamentarii au fost convocati la ora locala 15:00, cei 56 de deputati ai Partidului Comunistilor fiind obligati sa prezinte inainte doi candidati pentru ca alegerile sa poata avea loc, cele doua partide parlamentare de opozitie - 34 de deputati de centru ai Blocului Moldova Democratica si 11 din partea Partidului Popular Crestin Democrat - refuzand sa depuna candidaturi. Astfel, cei doi sunt Vladimir Voronin si presedintele Academiei de Stiinte, Gheorghe Duca. Presedintele este ales cu o majoritate de trei cincimi din cei 101 deputati, conform reformei constitutionale din 2000. Astfel, pentru a fi ales, un candidat trebuie sa obtina 61 de voturi, iar Partidul Comunistilor se bazeaza in acest scop pe cinci parlamentari ai Opozitiei. Partidul Comunistilor, aflat la putere din 2001 si care a adoptat in ultimele luni o linie prooccidentala, a castigat alegerile legislative de la 6 martie. Voronin a fost primul presedinte ales de parlamentari, el aflandu-se la putere din aprilie 2001.
SIGUR DE VICTORIE. Voronin era sigur de victorie pentru ca are sustinere din partea Parlamentului, desi este evident ca politica promovata de el s-a dovedit haotica si inconsecventa. Cand jura Rusiei prietenie vesnica, cand cere protectie Statelor Unite. Cu toate acestea, electoratul moldovean si-a spus cuvantul: nu vor sa schimbe nimic.
Nu inca!
Citește pe Antena3.ro