In noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, in localitatea Lunca din Tinutul Herta, au fost secerati de gloantele granicerilor sovietici peste 300 de romani din satele Boian, Ostrita Hertei, Horecea Manastirii, Horecea Urbana, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala, care se indreptau spre Romania.
Trupurile neinsufletite ale romanilor au fost aruncate in trei gropi comune, in lunca Prutului, insa, din pacate doar una singura a fost descoperita.
Acolo au fost ingropati majoritatea martirilor din comuna Mahala, raionul Noua-Sulita. Trupurile neinsufletite au fost luate de catre rude si ingropate in cimitirul din sat.
De atunci in fiecare an in primele zile de primavara rudele, prietenii si intelectualitatea bucovineana se aduna pentru a-i pomeni pe cei omorati fara vina in localitatea Lunca.
Si in acest an romanii din nordul Bucovinei s-au adunat la cimitirul din Mahala, unde primaria din sat, in frunte cu doamna Elena Nandris, Societatea oraseneasca 'Golgota' si Consulatul General al Romaniei la Cernauti au organizat un parastas in memoria martirilor din Mahala.
Intelectualitatea bucovineana, scriitori, lideri ai asociatiilor culturale romanesti, profesori, jurnalisti, rude ale victimelor au fost prezenti la acel parastas, unde s-a vorbit inca o data despre rana adanca ce continua sa sangereze in inimile romanilor din nordul Bucovinei, o rana care nu va putea fi vindecata niciodata.
Vitalie Zagrea, Cernauti - Euromedia - Bucovina