x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vestul Europei, lovit de inundaţii. Furtunile şi ploile fac ravagii mai ales în Marea Britanie şi Franţa (VIDEO)

Vestul Europei, lovit de inundaţii. Furtunile şi ploile fac ravagii mai ales în Marea Britanie şi Franţa (VIDEO)

09 Feb 2014   •   08:08
Vestul Europei, lovit de inundaţii. Furtunile şi ploile fac ravagii mai ales în Marea Britanie şi Franţa (VIDEO)

Furtunile însoţite de ploi abundente fac ravagii în vestul continentului european. Sate întregi şi sute de hectare de pământ au ajuns sub ape în sud-vestul Regatului Unit, anunţă digi24.ro. Franţa se confruntă la rândul său cu cele mai mari inundaţii din ultimii ani. Autorităţile din Hexagon au fost nevoite să declanşeze nivelul maxim de alertă în două departamente, după ce inundaţiile au distrus zeci de case.

Pe coasta europeană a Atlanticului, vântul care a suflat cu o viteză de peste 125 de kilometri la oră a provocat valuri uriaşe în sud-vestul Marii Britanii. Comunităţi întregi din Devon, Cornwall şi Somerset s-au trezit practic peste noapte cu casele inundate. Nivelul apei a depăşit chiar şi un metru înălţime. Departamentele de intervenţie lucrează la întrega capacitate pentru a-i ajuta pe oameni.

„Eforturile noastre nu vor slăbi. Există comunităţi aici care sunt foarte vulnerabile, iar treaba noastră este să le sprijinim, fie că e vorba să urcăm mobila pe scări, aşa cum am făcut azi-dimineaţă într-o fermă, sau să coordonăm evacuarea animalelor”, spune Ian Wylie, şeful poliţiei din Somerset.

Situaţia nu e mai bună nici în Franţa, care se confruntă cu cele mai mari inundaţii din ultimii ani. Cel puţin 60 de case au fost distruse de ape în vestul ţării, iar pământul a fost inundat pe kilometri întregi. Oamenii au fost luaţi prin surprindere de creşterea bruscă a şuvoaielor.

În Pontivy, zidul unui castel vechi de peste cinci sute de ani a fost făcut una cu pământul de forţa furtunilor.

Atât în Franţa cât şi în Marea Britanie, autorităţile au avertizat că vremea nu se va îmbunătăţi în curând. Furtunile însoţite de ploi abundente vor continua şi în următoarele zile.

Potrivit unor statistici locale, citate de Met Office, sudul Angliei cunoaşte, de la mijlocul lunii decembrie, una dintre cele mai ploioase perioade pentru regiune din ultimii 248 de ani, din 1766. De la mijlocul lunii decembrie până la sfârşitul lunii ianuarie, în zone din sudul Angliei s-a înregistrat echivalentul a cinci luni de precipitaţii.

×