x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vezi care este cea mai poluată capitală europeană. Nivelul noxelor este atât de ridicat încât cetăţenii poartă măşti de protecţie

Vezi care este cea mai poluată capitală europeană. Nivelul noxelor este atât de ridicat încât cetăţenii poartă măşti de protecţie

06 Ian 2013   •   09:44
Vezi care este cea mai poluată capitală europeană. Nivelul noxelor este atât de ridicat încât cetăţenii poartă măşti de protecţie

 Sarajevo este cea mai poluată capitală a Europei! Nivelul noxelor din aer a atins cote atât de ridicate încât guvernul bosniac nu poate face altceva decât să îi roage pe cetăţeni să stea cât mai mult în case sau să poarte măşti de protecţie atunci când ies afară. O echipă a postului TV Al Jazeera s-a deplasat în Bosnia şi Herzegovina pentru a aflat cauzele poluării fără precedent.

 
Sarajevo pare a fi mereu învăluit în ceaţă, unele clădiri fiind ascunse în întregime de smogul gros care acoperă oraşul. Autorităţile bosniace susţin că poluarea se datorează atât numărului mare de maşini, cât şi condiţiilor geografice.
 
"Aerul de aici este extrem de poluat, în special în această zonă, din cauza unor condiţii specifice. Oraşul se află într-o vale şi este traversat de prea multe maşini. în prezent se află peste 150.000 de maşini în Sarajevo, dar oraşul a fost proiectat doar pentru 60 sau 70.000 de maşini", spune ecologistul Martin Tais. 
 
Guvernul a montat în oraş zeci de panouri ce monitorizează nivelul poluării, dar concentraţia gazelor nocive este atât de mare încât unele dintre acestea nici nu o mai pot înregistra. Oficialii se declară neputiincioşi din cauza lipsei fondurilor pentru combaterea poluării.
 
Locuitorii din Sarajevo sunt sfătuiţi să poarte măşti de protecţie atunci când se aventurează în trafic. Pentru a putea scăpa de poluare, mulţi oameni părăsesc oraşul şi îşi petrec zile întregi în locuinţele aflate pe dealurile înconjurătoare, deasupra norului de noxe. Potrivit Al Jazeera, expunerea îndelungată la un mediu poluat poate duce la numeroase boli respiratorii sau chiar la cancer pulmonar.
 

×
Subiecte în articol: poluare bosnia sarajevo noxe