x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victime colaterale ale conflictului dintre Qatar și Arabia Saudită, sute de cămile moarte de foame și sete

Victime colaterale ale conflictului dintre Qatar și Arabia Saudită, sute de cămile moarte de foame și sete

10 Iul 2017   •   22:10
Victime colaterale ale conflictului dintre Qatar și Arabia Saudită, sute de cămile moarte de foame și sete

Sute de cămile au murit de foame şi de sete în deşert după ce crescătorii de cămile din Qatar au fost nevoiţi să părăsească Arabia Saudită, din cauza conflictului dintre cele două state vecine, informează Daily Mail. 

Unele animale au pierit la zona de graniţă dintre cele două ţări, unde nu existau hrană şi apă suficiente. Altele au fost lăsate să moară pe marginea drumului după ce proprietarilor le-a fost dată o oră pentru a-şi lua animalele şi a părăsi fermele care le găzduiau în Arabia Saudită. Qatarul, cu o suprafaţă de doar circa 11.571 kilometri pătraţi, închiria spaţii de la vecinul său, cu o suprafaţă de 2.149.690 kilometri pătraţi, pentru creşterea animalelor. 

Luna trecută, alianţa condusă de Arabia Saudită a lansat o blocadă diplomatică şi de transport invocând apropierea Qatarului de Iran şi presupusele sale legături cu extremismul. 

În acelaşi timp, autorităţile saudite au ordonat tuturor cetăţenilor qatarezi să părăsească ţara, printre aceştia numărându-se şi proprietarii de cămile, dar şi animalele acestora. În cadrul acestei decizii, peste 9.000 de cămile au părăsit Arabia Saudită în doar 36 de ore. 

În câteva zile de la ordinul iniţial, circa 15.000 de cămile şi 10.000 de oi au ajuns în siguranţă înapoi în Qatar. Cu toate acestea, la două săptămâni după declanşarea crizei, fermierii continuau să îşi aducă animalele înapoi, multe pierind în deşert unde temperaturile au ajuns la 50 de grade Celsius. 

Multe cămile au fost salvate după ce Ministerul Mediului din Qatar a oferit adăpost de urgenţă pentru peste 8.000 de cămile de partea qatareză a graniţei, însă alte mii de animale sunt încă blocate la graniţă, în condiţiile în care restricţiile impuse permit trecerea unui număr redus de animale pe zi. 

Potrivit Daily Mail, în prezent ar mai exista 150.000 de cămile din Qatar în Arabia Saudită, pe moment nefiind clar vor fi acestea expulzate.AGERPRES

×