x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victimele din Duminica Însângerată au murit nevinovate

Victimele din Duminica Însângerată au murit nevinovate

15 Iun 2010   •   00:00

Moartea a 14 catolici în urma intervenţiei militarilor britanici din ziua de 30 ianuarie 1972, zi cunoscută şi drept Duminica Însângerată (Bloody Sunday), a fost nedreaptă şi imposibil de justificat. A fost o greşeală pentru care premierul britanic, David Cameron, şi-a cerut astăzi iertare, cu ocazia publicării conluziilor unei anchete publice privind reprimarea violentă a manifestaţiei din Londonerry (Irlanda de Nord).



Într-un discurs în faţa Camerei Comunelor, Cameron a afirmat că responsabilitatea pentru drama din Duminica Însângerată le aparţine în exclusivitate militarilor, care şi-au pierdut stăpânirea de sine şi au tras în militanţii pentru drepturi civile care ieşiseră în stradă.

În raportul despre cel mai controversat moment din conflictul din Irlanda de Nord se arată că armata a tras primul foc, că nu a existat nici un avertisment prealabil şi că ploaia de gloanţe nu a început ca un răspuns la pietrele sau cocteilurile Molotov aruncate de manifestanţi. De asemenea, din anchetă reiese că unii dintre cei ucişi au fost împuşcaţi în timp ce fugeau sau pe când încercau să îi ajute pe răniţi.

Discursul şi scuzele premierului au fost întâmpinate cu urale de rudele victimelor din Duminica Însângerată, care aşteptau de 38 de ani confirmarea că cei dragi lor au murit nevinovaţi. Ancheta, iniţiată la cererea fostului premier Tony Blair în 1998, conţine peste 2.500 de mărturii, totalizează 5.000 de pagini şi a costat 230 de milioane de euro.

La 30 ianuarie 1972, membri ai unui detaşament britanic de paraşutişti au deschis focul asupra mulţimii neînarmate de manifestanţi catolici care cereau să le fie respectate drepturile cetăţeneşti. Treisprezece persoane au murit pe loc, iar unul dintre răniţi a decedat la spital. O anchetă desfăşurată la scurt timp după sângerosul indicent a stabilit că militarii nu au făcut decât să răspundă la focurile trase din mulţime. Cu toate acestea, nici o armă nu fusese găsită şi nici un militar nu fusese rănit.

×
Subiecte în articol: externe