Milioane de hinduşi participă în această perioadă la festivalul religios Kumbh Mela, care durează 55 de zile şi care se desfăşoară în oraşul indian Allahabad, fiind aşteptaţi peste 110 de milioane de pelerini din întreaga lume, informează Daily Mail.
Festivalul Kumbh Mela este considerat cea mai mare adunare din lume şi a început luni. Potrivit astrologilor, atunci când Planeta Jupiter intră în Vărsator şi Soarele intră în Berbec evenimentul sfânt Kumbh Mela începe. În cadrul acestui festival religios, pelerinii fac baie în Sangam, locul unde trei râuri sacre, Gange, Yamuna şi Saraswati, se întâlnesc. Scufundarea în apă înseamnă pentru pelerini spălarea păcatelor, eliberarea din ciclul morţii şi renaşterea. Fiecare aşteaptă răbdător să intre în apă, bărbaţii purtând izmene, femeile haine tradiţionale, iar copiii fiind goi sau îmbrăcaţi. "Îmi spăl păcatele din această viaţă şi de dinainte", a spus Swami Shankranand Saraswati, în vârstă de 77 de ani, unul dintre pelerini. În timp ce se intră în apa rece se cântă din scripturi hinduse.
Potrivit mitologiei hinduse, festivalul Kumbh Mela celebrează victoria zeilor asupra demonilor în urma unei lupte pentru obţinerea nectarului nemuririi. Unul dintre zei a zburat cu un ulcior în care se afla nectarul şi a vărsat peste patru oraşe indiene: Allahabad, Nasik, Ujjain şi Haridwa. Festivalul Kumbh Mela este organizat de 4 ori odată la 12 ani în aceste oraşe.
Pentru a se păstra ordinea în Allahabad în timpul festivalului au fost mobilizaţi 50.000 de poliţişti. Sutele de pelerini dorm în peste un milion de corturi sau sub copaci. Au fost montate şi peste 20.000 de toalete.