x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO: Cel mai periculos criminal din lume ar putea fi prins. Vezi despre cine este vorba şi ce grozăvenii a făcut

VIDEO: Cel mai periculos criminal din lume ar putea fi prins. Vezi despre cine este vorba şi ce grozăvenii a făcut

08 Mar 2012   •   15:10
VIDEO: Cel mai periculos criminal din lume ar putea fi prins. Vezi despre cine este vorba şi ce grozăvenii a făcut

"Kony 2012" este un documentar si o campanie initiata de organizatia "Invisible Children" ("Copiii Invizibili") care au un singur scop: prinderea celui mai mare criminal necunoscut din lume, Joseph Kony, cu ajutorul oamenilor din lumea intreaga.

Joseph Kony este liderul grupului de guerilla Armata de Rezistenta a Domnului (LRA) din Uganda si este dat in urmarire pentru genocid, crima, rapire, viol. De 26 de ani, liderul extremist a rapit peste 30.000 de copii, pe care i-a torturat si i-a obligat sa devina soldati in armata sa. In 2005, Curtea Internationala de Justitie de la Haga a decis ca Joseph Kony este un criminal care lupta nu pentru o cauza, ci pentru propria-i obsesie pentru putere.

Organizatia "Invisible Children" incearca de opt ani sa determine SUA sa intervina in Uganda. Abia la sfarsitul anului trecut, Barack Obama a trimis mai multi militari pentru a ajuta armata ugandeza sa-l prinda pe liderul extremist.

Joseph Kony devine faimos atunci cand cat mai multi oameni afla despre atrocitatile comise de el. Campania este sustinuta de numeroase celebritati, atleti, milionari, dar si de politicieni a caror voce poate schimba ceva. Daca oamenii arata ca nu sunt indiferenti fata de atrocitatile care au loc in Uganda, fortele americane vor fi nevoite sa intervina si sa-l captureze pe Kony.

Documentarul regizat de Jason Russell si campania mobilizeaza oamenii pentru ca pana pe 31 decembrie 2012 liderul extremist sa fie prins iar grupul de guerilla Armata de Rezistenta a Domnului sa fie inlaturat. Documentarul a fost postat luni pe Youtube si a fost vazut de aproximativ 30 de milioane de persoane din intreaga lume.

"Armata ugandeza trebuie sa il gaseasca. Pentru ca armata sa il gaseasca, are nevoie de tehnologia si instruirea necesare pentru a-i da de urma in jungla. Aici pot ajuta consilierii americani. Dar pentru ca acesti consilieri sa poata interveni la fata locului, e nevoie ca guvernul american sa ii delege. Au facut asta deja. Dar daca guvernul nu crede ca oamenii sunt interesati sa il aresteze pe Kony, misiunea va fi anulata. Dar pentru ca oamenilor sa le pese, trebuie sa stie. Si vor stii doar daca numele lui Kony va fi peste tot", spune Jason Russell la finalul documentarului.

×