x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - După ce a fost arestat cu scandal și a amenințat că se sinucide, Mihail Saakașvili a fost eliberat

VIDEO - După ce a fost arestat cu scandal și a amenințat că se sinucide, Mihail Saakașvili a fost eliberat

05 Dec 2017   •   15:33
VIDEO - După ce a fost arestat cu scandal și a amenințat că se sinucide, Mihail Saakașvili a fost eliberat

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, devenit opozant al actualului regim de la Kiev, a fost eliberat marţi la scurt timp după reţinerea sa de către poliţia ucraineană, câteva sute de susţinători ai săi blocând furgoneta care îl transporta, transmit AFP şi Reuters. 

Saakaşvili a coborât din vehicul şi apoi s-a îndreptat către parlament însoţit de simpatizanţii săi. 

Din cauza mulţimii compacte de oameni care a înconjurat furgoneta poliţiei, nu a fost posibil să se afle dacă eliberarea fostului şef al statului georgian a fost rezultatul unei acţiuni în forţă a susţinătorilor lui sau dacă poliţia a cedat în faţa acestora. 

''Le solicit tuturor să meargă în faţa parlamentului ucrainean pentru a cere demisia preşedintelui'' Petro Poroşenko, a spus Mihail Saakaşvili. 

Fostul preşedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroşenko după ce acesta i-a retras cetăţenia ucraineană, fusese reţinut marţi dimineaţă pentru mai multe ore în urma unei percheziţii la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakaşvili susţine că este o înscenare făcută la ordinul preşedintelui ucrainean. 

Mihail Saakaşvili este bănuit că a vrut să 'preia puterea prin forţă' în timpul manifestaţiilor contra corupţiei, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, care l-a acuzat pe Saakaşvili că este finanţat de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 în urma manifestaţiilor proeuropene de la Kiev.

În timpul percheziţiei, Saakaşvili a reuşit să iasă din apartament şi să se urce pe acoperişul blocului, de unde s-a adresat unei mulţimi de simpatizanţi ai partidului său, cerându-le să nu răspundă provocărilor. El a spus că forţele de ordine vor să-l răpească la ordinul preşedintelui Petro Poroşenko şi să-l extrădeze în Georgia, unde la putere se află un "oligarh pro-Putin". 

La un moment dat, fostul preşedinte georgian a ameninţat chiar să se arunce în gol de pe clădire, a relatat reporterul portalului Lb.ua. 

Saakaşvili a fost coborât de pe clădire de trupele speciale, care au urcat pe acoperiş pe scara de incendiu. 

Potrivit publicaţiei Ukrainskaia Pravda, percheziţia parchetului are legătură cu posibile finanţări primite de partidul lui Saakaşvili din partea unor foşti oficiali ucraineni din anturajul ex-preşedintelui Viktor Ianukovici. 

Agenţia de presă UNN relatează că percheziţia a avut loc în cadrul unui dosar penal privind finanţarea unor acţiuni de protest în capitala Ucrainei. 

La faţa locului s-au deplasat avocatul lui Saakaşvili şi mai mulţi responsabili ai partidului său, iar unii dintre simpatizanţi au blocat scările clădirii. 

Potrivit unuia dintre avocaţii săi, Pavel Bogomazov, citat de agenţia de presă EFE, Saakaşvili a fost arestat la câteva ore după o percheziţie în apartamentul său, după ce luni au fost reţinuţi câţiva înalţi oficiali ai partidului său. "Saakaşvili a fost informat că este suspectat că a încercat să răstoarne guvernul", a declarat Bogomazov presei locale, conform agenţiei spaniole de presă. 

Parchetul General de la Kiev a confirmat efectuarea de către ofiţeri ai SBU a unei percheziţii la domiciliul omului politic. 

Conform imaginilor difuzate de postul de televiziune NewsOne, simpatizanţii lui Saakaşvili s-au încăierat cu forţele de ordine şi au fost auzite focuri de armă. 

Fostul lider de la Tbilisi, care din aliat al preşedintelui Poroşenko a devenit adversar al acestuia, a fost băgat într-o maşină a poliţiei, urmând să fie transportat la parchet. Peste 100 de simpatizanţi ai lui Saakaşvili au încercat să blocheze accesul maşinii poliţiei în care se afla acesta. 

Reţinerea sa intervine pe fondul unei lungi dispute între fostul preşedinte georgian şi autorităţile de la Kiev pe care le acuză de corupţie. În iulie, Petro Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, care a fost ceva mai mult de un an guvernator al regiunii Odesa, pentru că ar fi obţinut-o în mod fraudulos, ascunzând faptul că în Georgia pe numele său au fost deschise dosare penale. 

AGERPRES

×