x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ucrainei nu vrea să demisioneze şi denunţă o lovitură de stat

Preşedintele Ucrainei nu vrea să demisioneze şi denunţă o lovitură de stat

de Marina Constantinoiu    |    22 Feb 2014   •   17:14
Preşedintele Ucrainei nu vrea să demisioneze şi denunţă o lovitură de stat

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a afirmat sâmbătă la un post de televiziune local că nu intenţionează să-şi depună demisia, relatează AFP.


''Nu am intenţia să-mi dau demisia'', a declarat Ianukovici, denunţând ceea ce el a numit ''o lovitură de stat în Ucraina. "Sunt un preşedinte ales de manieră legitimă”, a declarat Ianukovici, pe care mulţi l-au crezut deja fugit din Kiev, pentru că nu mai apăruse în public sâmbătă. Mulţi dintre susţinătorii săi au dezertat din tabăra puterii.

"Ceea ce se petrece azi este vandalism, banditism, o lovitură de stat”, a mai spus preşedintele ucrainean.
"Nu am intenţia de a părăsi ţara”, a subliniat el, afirmând că autoturismul său a fost vizat de focuri de armă la Kiev. "Dar nu mă tem”, a adăugat acesta.

Citeşte şi: Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe polonez: La Kiev nu este nicio lovitură de stat

"Deciziile pe care le ia Parlamentul sunt ilegitime. Nu voi semna nimic cu bandiţii care terorizează ţara”, a continuat acesta, comentând seria de rezoluţii votate în cursul zilei de sâmbătă de către deputaţii ucraineni.
Ianukovici a vorbit la postul de televiziune regional din Harkov, regiune rusofonă din estul Ucrainei, unde se află de vineri.

Securitatea ucraineană promite că nu va lupta contra poporului

Şefii celor patru organisme de securitate ucrainene, inclusiv cel al unităţilor de poliţie Berkut, s-au prezentat sâmbătă în Parlament şi au declarat că nu vor lua parte la nici un conflict cu poporul, relatează agenţia Reuters.

Ei reprezintă unitatea de paraşutişti a armatei, forţele de poliţie antitero Berkut, unitatea de operaţiuni speciale Alfa şi spionajul militar.

Ministerul de Interne a făcut cunoscut deja că este de partea protestelor antiguvernamentale, după ce la conducerea ministerului a fost numit un nou ministru provenit din rândurile opoziţiei.

Armata nu se va implica în conflict

Armata ucraineană a anunţat, la rândul său, că nu se va implica de nicio manieră în conflict, relatează AFP, care citează un comunicat al personalului Ministerului Apărării.

"Forţele armate nu vor fi implicate de nicio manieră în conflictul politic”, potrivit comunicatului. "Militarii rămân fideli poporului ucrainean”, adaugă comunicatul, care se încheie cu fraza "Glorie Ucrainei!”, sloganul favorit al manifestanţilor din Piaţa Independenţei din Kiev.

Moscova denunţă opoziţia ucraineană

Rusia a denunţat sâmbătă atitudinea opoziţiei ucrainene după acordul convenit vineri cu preşedintele Viktor Ianukovici, avertizând cu o ameninţare privind suveranitatea ţării, relatează AFP.

"Opoziţia nu doar nu şi-a îndeplinit vreuna dintre obligaţii, dar şi avansează noi cerinţe, supunându-se unor extremişti înarmaţi şi unor jefuitori ale căror acte constituie o ameninţare directă pentru suveranitatea şi ordinea constituţională a Ucrainei”, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Rezoluţie privind prevenirea separatismului

Parlamentul ucrainean - Rada supremă - a adoptat sâmbătă o rezoluţie privind ''prevenirea separatismului şi a altor încălcări la adresa securităţii naţionale a Ucrainei'', informează UNN (Ukrainian National News).
Potrivit sursei citate, decizia a fost votată de un număr de 319 deputaţi.

Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk, a făcut apel la preşedintele Viktor Ianukovici, aflat la Harkov, să nu promoveze separatismul în ţară.

''Nu veţi putea să vă ascundeţi în nici una dintre regiunile Ucrainei. Ucraina este şi va rămâne un stat independent'', a declarat Iaţeniuk.

Parlamentul, a mai spus liderul opoziţiei, susţine integritatea teritorială şi inviolabilitatea Ucrainei, şi condamnă orice apel şi manifestări de separatism.

×
Subiecte în articol: criza ucraina viktor ianukovici