x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban a fost la Satu Mare, pentru a se reculege la mormântul cetăţeanului românului ucis de doi poliţişti ungari

Viktor Orban a fost la Satu Mare, pentru a se reculege la mormântul cetăţeanului românului ucis de doi poliţişti ungari

12 Mai 2013   •   13:42
Viktor Orban a fost la Satu Mare, pentru a se reculege la mormântul cetăţeanului românului ucis de doi poliţişti ungari

O postare datată 11 mai, orele 14:20, de pe pagina oficială de Facebook a premierului conservator de la Budapesta, Orban Viktor, îl arată pe acesta vizitând mormântul cetăţeanului român  rezident şi în Ungaria, decedat în luna aprilie în Ungaria, după ce fusese reţinut şi ucis în bătaie de doi poliţişti ungari.

Informaţia despre postarea de la Facebook a fost transmisă de agenţia de presă ungară MTI şi preluată de site-ul kisafold.hu. În înregistrarea video, Orban apare descinzând dintr-un automobil, purtând un trandafir alb, în jurul căruia era legată o cocardă în culorile naţionale ungare, şi depunându-l la mormântul lui Jozsef Bara, din Satu Mare. Orban nu este însoţit de gărzi de corp la cimitir.

Ofiţerul de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a declarat pentru MTI că premierul a vizitat vineri după-amiază cimitirul sătmărean. Vizita lui Orban la cimitir a survenit după publicarea, miercuri, în cotidianul Magyar Nemzet, a unei scrisori deschise către premier a filosofului Gaspar Miklos Tamas, precizează kisafold.hu. În scrisoare, Tamas le cerea lui Orban şi preşedintelui ţării, Ader Janos, să depună o floare la mormântul lui Bara. Un răspuns la această scrisoare, semnat sub pseudonimul 'Netuddki' - care în traducere aproximativă înseamnă 'Nu trebuie să ştii cine sunt eu' - a fost publicată în ediţia de sâmbătă a cotidianului Magyar Nemzet. 'Dragă Gaspar... ţi-am urmat sfatul. Ca s-o spun pe aia dreaptă, ar fi trebuit să mă gândesc chiar eu la asta... În orice caz, am făcut-o', scria 'Netuddki' în mesajul său.

Bara, care avea 47 de ani, a murit în localitatea Izsak, din sud-estul Ungariei, la 8 aprilie, după ce a fost reţinut la o secţie de poliţie din localitate. Şeful Poliţiei din Ungaria a precizat că cei doi poliţişti implicaţi în acest dosar au fost demişi, sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar superiorii lor pe linie locală au fost destituiţi din funcţie.

În 11 aprilie, Geza Fazekas, un purtător de cuvânt al Procuraturii, citat de MTI, anunţa că un bărbat, cetăţean român rezident în Ungaria, a murit din cauza rănilor după ce a fost bătut de doi ofiţeri de Poliţie, la Izsák, în sud-estul Ungariei. Un purtător de cuvânt al Procuraturii, Fazekas Geza, citat de MTI, anunţa atunci că cei doi poliţişti care l-au anchetat pe român sunt suspectaţi că l-au bătut pe acesta timp de două ore, bărbatul, în vârstă de 47 de ani, fiind încarcerat la Orgovany şi suspectat că a furat o drujbă.

Şeful poliţiei ungare Karoly Papp se declara "consternat" şi cataloga acest eveniment ca "inaceptabil, de nepermis, intolerabil", dar a refuzat să dezvăluie detalii suplimentare, adăugând că o anchetă penală este în curs.

Ministerul român de Externe a anunţat că reprezentanţii diplimatici români au transmis aşteptările autorităţilor de la Bucureşti ca vinovaţii de agresiune să fie traşi la răspundere, conform legii.

"Ministrul Afacerilor Externe a dispus transmiterea de instrucţiuni Ambasadei României la Budapesta şi oficiilor consulare din Ungaria să solicite imediat autorităţilor ungare să fie informate în legătură cu desfăşurarea anchetei şi rezultatele acesteia referitoare la decesul unui cetăţean român în Ungaria. Reprezentanţii diplomatici români au transmis deja aşteptările autorităţilor române ca vinovaţii de agresiune asupra cetăţeanului român reţinut de autorităţile ungare şi care ulterior a decedat, să fie traşi la răspundere conform legii", se menţionează într-un comunicat al MAE român. 

×