x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban avertizează băncile şi multinaţionalele:”Colonizarea s-a încheiat!”

Viktor Orban avertizează băncile şi multinaţionalele:”Colonizarea s-a încheiat!”

09 Sep 2013   •   21:56
Viktor Orban avertizează băncile şi multinaţionalele:”Colonizarea s-a încheiat!”

Premierul ungar a revenit la retorica împotriva băncilor şi a firmelor multinaţionale, declarând, în deschiderea sesiunii parlamentare, că era colonizării şi a profiturilor mari a trecut.
“Era colonizării a trecut. Reducerea preţului utilităţilor, eliminarea creditelor în valută şi ajutarea familiilor sunt chestiuni de importanţă naţională pentru noi”, a spus Orban. “Ungaria este o ţară independentă, suverană”, a ţinut el să sublinieze.
Orban a enumerat realizările Cabinetului său şi a cerut sprijinul parlamentarilor pentru bătăliile dificile din toamnă. Premierul a reluat totodată un ultimatum dat vinerea trecută băncilor, în privinţa creditelor acordate în franci elveţieni. "Este obligaţia morală a băncilor să modifice contractele de împrumut. Cerem băncilor să suporte cea mai mare parte a pierderilor generate de modificarea cursului de schimb valutar. Dacă nu o vor face până la 1 noiembrie, Guvernul va lua măsuri", a spus premierul.
Orban a arătat în legătură cu reducerea tarifelor la energie că reprezintă un pas simbolic prin care ţara pune capăt lipsei de apărare.
Premierul a înşirat realizările Guvernului, între care ieşirea din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene şi rambursarea integrală a împrumutului de la FMI, menţionând faptul că numai două state au reuşit plata anticipată a datoriilor către Fond, Letonia şi Islanda.
Politicile economice neortodoxe ale Guvernului condus de Viktor Orban au afectat în special băncile şi companiile străine, însă, în paralel, au reuşit să scoată Ungaria de pe lista ţărilor aflate în procedura de deficit excesiv. Orban susţine că măsurile sale au salvat Ungaria de la un colaps similar cu cel din Grecia, însă criticii spun că aceste politici au afectat încrederea investitorilor.
Guvernul ungar este precaut şi anticipează pentru 2014 o creştere economică de 2%, sub estimările analiştilor de la Londra, care sunt echivalentul modern al oamenilor de ştiinţă sovietici, a mai declarat premierul.
"Executivul Ungariei este mai precaut decât unii analişti de la Londra, care sunt echivalentul modern al oamenilor de ştiinţă sovietici, şi prognozează o creştere a PIB de 2% în 2013", a afirmat Orban.
Analiştii din Londra ai Bank of America Merrill Lynch sunt printre cei mai optimişti în privinţa perspectivelor economiei ungare, anticipând un avans al PIB de 2,6% în 2014.
Economia Ungariei va avansa anul viitor cu 1,5%, conform analiştilor intervievaţi de Reuters.


×
Subiecte în articol: Viktor Orban