x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban: "Omogenitatea etnică" este un factor de creştere

Viktor Orban: "Omogenitatea etnică" este un factor de creştere

28 Feb 2017   •   22:28
Viktor Orban: "Omogenitatea etnică" este un factor de creştere

Premierul ungar, Viktor Orban, un obişnuit al declaraţiilor ostile imigraţiei, a afirmat marţi că "omogenitatea etnică" a Ungariei ar trebui să fie unul dintre motoarele creşterii economice a ţării, confruntată cu un deficit al forţei de muncă, relatează AFP.

Pentru liderul naţionalist, şef al partidului conservator Fidesz, îmbunătăţirea performanţelor economice ale ţării nu se poate baza doar pe ameliorarea competitivităţii.

"Ce putem face?", s-a întrebat el în cursul unei intervenţii în faţa Camerei de Comerţ şi Industrie a capitalei ungare, Budapesta. "Mai întâi, păstrându-ne omogenitatea etnică. Este genul de lucruri pe care le putem spune în prezent, dar pentru care erai executat în urmă cu nu prea mult timp, în măsura în care este deja dovedit că o 'mixitate' prea mare cauzează probleme", a declarat prim-ministrul.

La putere din 2010, Viktor Orban şi-a arogat în ultimii doi ani rolul de vârf de lance în lupta împotriva migranţilor în Europa, pe care îi asociază constant terorismului şi îi acuză că ameninţă civilizaţia europeană.

Ungaria "nu îşi poate asuma riscul de schimba fundamentul caracterului etnic al ţării", a subliniat el marţi, convins că acest lucru ar antrena o "depreciere a valorii sale" şi ar conduce la "haos".

El a avertizat în legătură cu folosirea muncitorilor străini, în timp ce Budapesta se confruntă cu o penurie tot mai mare de mână de lucru, legată de o demografie în scădere şi o emigraţie puternică.

"Nu aş vrea să văd ţara în situaţia în care munca slab calificată este încredinţată numai străinilor (...) Trebuie să putem efectua noi înşine sarcinile necesare pentru ca naţiunea să funcţioneze, fie că este vorba despre spălarea toaletelor sau de cercetarea nucleară", a adăugat premierul ungar, Viktor Orban.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Ungaria