x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban răspunde Ministerului român de Externe

Viktor Orban răspunde Ministerului român de Externe

de Istvan Deak    |    26 Iul 2013   •   13:39
Viktor Orban răspunde Ministerului român de Externe
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Premierul ungar, Viktor Orban, a respins vineri comentariile secretarului de stat pentru Afaceri Europene din Ministerul român al Afacerilor Externe, George Ciamba, referitoare la ingerinţa unor politicieni ungari într-un proces democratic, legitim şi suveran al României, la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, „Tusvanyos”, relatează nol.hu.

„Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul

‚Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI’. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora.

Mă simt obligat să reamintesc că măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplină conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte. Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene. Raţiunile care au stat la baza demarării procesului de reformă administrativă au avut ca unic fundament necesitatea de a reduce disparităţile de dezvoltare economică între România şi celelalte state membre UE. Este, aşadar, un proces care are ca obiectiv consolidarea performanţei României ca stat membru UE”, afirmase Ciamba, potrivit unui comunicat al MAE român remis presei.

Orban a replicat că remarca lui George Ciamba este corectă, cu excepţia faptului că nu toţi membrii Cabinetului ungar erau prezenţi în acelaşi timp la Băile Tuşnad, pentru că, a spus el, „cineva trebuie să se ocupe şi de magazinul de acasă”.

„Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din Romania. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, fusese declara]ia oficialului român, care a stârnit comentariile premierului ungar. 

×
Subiecte în articol: orban viktor