x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban: Trebuie să înţelegem că este nevoie de cooperare pentru a fi de succes şi în Uniunea Europeană

Viktor Orban: Trebuie să înţelegem că este nevoie de cooperare pentru a fi de succes şi în Uniunea Europeană

10 Mai 2019   •   12:05
Viktor Orban: Trebuie să înţelegem că este nevoie de cooperare pentru a fi de succes şi în Uniunea Europeană

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri, la Sânpaul, la inaugurarea unei investiţii de peste 15 milioane de euro, că dacă popoarele din Europa Centrală nu înţeleg că este nevoie de cooperare şi din punct de vedere al investiţiilor, niciodată nu vor fi într-o poziţie de top în Uniunea Europeană.

"M-aş referi la Europa Centrală, există aici naţiuni, popoare, care trăiesc împreună. Există conflicte, desigur, dar sunt unele interese care sunt comune. Şi dacă acest popoare din Europa Centrală nu înţeleg că este nevoie de cooperare şi din punctul de vedere al investiţiilor, niciodată nu vom fi într-o poziţie de top. Trebuie să înţelegem că este nevoie de cooperare pentru a fi de succes şi în Uniunea Europeană. Aş vrea să vă dau un exemplu, avem o cooperare excepţională cu Serbia şi cu Slovacia şi am analizat şi felul în care comunitatea germanilor şi saşilor, care este foarte mică, în România, cum face acest lucru, cum colaborează. Aş vrea să vă spun că în cooperarea noastră cu Serbia şi cu Slovacia am avansat mai mult şi parcă nu suntem atât de avansaţi în legătură cu cooperarea cu România şi sper că, dacă vor exista investiţii ca şi aceasta, atunci cooperarea dintre cele două ţări va fi tot mai bună", a declarat premierul Ungariei.

Viktor Orban a arătat că se spune că din Uniunea Europeană se primesc mulţi bani, iar acest lucru este adevărat, dar că trebuie privit şi la cifre, care vor indica faptul că "investitorii străini duc afară din ţară mai mulţi bani decât aduc".

"Trebuie să investim ca să progresăm şi trebuie să intrăm în această competiţie, trebuie să cooperăm. Chiar dacă pare o iluzie, cred că în 10-15 ani, această distanţă între ţările care au fost într-un sistem comunist şi cele care nu au fost, se va diminua şi va fi tot mai mică. Pot să că spun că lucrurile arată foarte bine din punct de vedere economic în Ungaria şi ştiu asta de la firmele prezente şi cele care doresc să coopereze cu actorii din România. În Ungaria există instituţii financiare, de exemplu Banca Exim, care încearcă să finanţeze aceste proiecte de cooperare dintre Ungaria şi ţările din jurul ei. S-a realizat această investiţie cu ajutorul lor", a afirmat Orban.

Premierul ungar a precizat că există unele probleme în privinţa cooperării şi din acest motiv se discută cu Guvernul României despre o serie de investiţii de infrastructură.

"Avem unele probleme din punct de vedere al cooperării, continuăm să discutăm cu Guvernul României referitor la investiţii şi în celelalte sectoare, de exemplu problema autostrăzilor şi conectarea sistemului autostrăzilor din România şi Ungaria. Suntem în negocieri să înfiinţăm un tren de mare viteză care să conecteze România cu Europa de Vest. Sunt investiţii incredibil de mari, dar cred că dacă am reuşit să ajungem la o cooperare cu cei sârbi, referitor al calea ferată între Belgrad şi Budapesta, nu văd de ce nu am reuşi şi aici", a arătat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a participat, vineri, la Sânpaul, la inaugurarea uneia dintre cele mai mari fabrici de nutreţuri combinate, UBM Feed Romania SRL, având ca acţionari UBM Ungaria, East Grain, East Consulting şi Oprea Avicom, în urma unei investiţii de peste 15 milioane de euro.

Noua fabrică de furaje are o capacitate de producţie de 30 tone/oră, cca. 220.000 tone/an şi un flux tehnologic de ultimă generaţie, fiind una dintre cele mai moderne fabrici la nivel european. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viktor Orban