x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban: Ungaria va construi un al doilea gard la frontiera cu Serbia

Viktor Orban: Ungaria va construi un al doilea gard la frontiera cu Serbia

26 Aug 2016   •   14:24
Viktor Orban: Ungaria va construi un al doilea gard la frontiera cu Serbia
Sursa foto: Foto: MTI

Ungaria intenţionează să construiască un al doilea gard la frontiera sa sudică cu Serbia pentru a se proteja de un eventual nou val de migranţi, a declarat vineri premierul Viktor Orban pentru postul public de radio, relatează Reuters.

Orban a declarat că noul gard, construit de-a lungul celui de sârmă ghimpată deja existent, va consolida protecţia frontierei în caz că politica Turciei privind migraţia se va schimba. Dacă acest lucru se va întâmpla, a apreciat Orban, sute de mii de migranţi ar putea apărea la frontiera Ungariei.

"Planificare tehnică este în curs pentru a ridica un sistem de apărare mai masiv lângă linia de apărare deja existentă care a fost construită rapid anul trecut", a spus Orban.

Orban a afirmat că Ungaria trebuie să se pregătească pentru eventualitatea ca acordul dintre Turcia şi UE pentru stoparea valului de migranţi spre Europa să nu se mai aplice.

"Apoi, dacă nu merge cu vorba bună, va trebui să-i oprim cu forţa, şi vom face acest lucru", a spus Viktor Orban.

Gardul de sârmă ghimpată construit de Ungaria de-a lungul frontierelor sale cu Serbia şi Croaţia a redus substanţial afluxul de migranţi care încercau să intre în această ţară pentru a pleca apoi spre alte state din vestul Europei. Un număr semnificativ de migranţi continuă însă să ajungă la frontiera Ungariei cu Serbia, notează Reuters.

Orban a spus că Ungaria îşi va spori contingentul de poliţie prezent la frontiere de la 44.000 la 47.000, din care 3.000 de oameni vor fi prezenţi permanent la frontiera sudică.

Prim-ministrul ungar a apreciat că este în interesul Europei să colaboreze cu Turcia şi să ajungă la un acord în privinţa chestiunilor care pot contribui la securitatea Europei.

Potrivit acordului cu UE, Turcia s-a angajat să pună capăt afluxului de migranţi în blocul comunitar în schimbul unui ajutor financiar şi a liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii turci. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat însă în repetate rânduri că liderii europeni nu-şi respectă obligaţiile care le revin în baza acordului.

Vineri, Viktor Orban şi alţi prim-miniştri ai statelor din grupul de la Visegrad se vor întâlni la Varşovia cu cancelarul german Angela Merkel.

Orban a spus că sarcina politicienilor este de a schimba decizia UE de a permite venirea migranţilor şi de a-i repartiza în baza unui sistem de cote în statele membre.

"Întrebarea este dacă Angela Merkel va fi dispusă să schimbe decizia plină de carenţe a Bruxellesului împreună cu noi. Dacă este dispusă să lupte împreună cu noi pentru asta sau nu", a mai spus premierul ungara.

Ungaria organizează la 2 octombrie un referendum în care populaţia este chemată să răspundă dacă autorităţile ar trebui să accepte orice viitor sistem de cote al UE pentru redistribuirea migranţilor.AGERPRES

×