x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vin americanii!

Vin americanii!

18 Mai 2005   •   00:00

Strategia de reorganizare a fortelor armate americane a inceput sa prinda contur, iar secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, incearca sa-i convinga pe congresmenii de la Washington de necesitatea punerii ei in aplicare.



  • de ANCA ALDEA

  • ARMATA. Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, ne pregateste ceva
    In Estul Europei, unde SUA au dat semne ca isi vor instala cateva baze militare in incercarea de a izola batranul continent de eventualele "pericole" ale lumii islamice, Romania si Bulgaria se pregatesc asiduu pentru venirea americanilor.

    Rumsfeld, seful Pentagonului, pregateste armata "sa faca fata nevoilor urgente si sa-i ajute pe cei de pe campul de lupta". Inaintat unei comisii a Congresului SUA, planul lui Rumsfeld presupune inchiderea a 62 de baze si a 775 de instalatii din SUA precum si retragerea a circa 75.000 de militari si 100.000 de membri ai familiilor lor din Europa si Coreea de Sud. In contextul in care America este implicata in razboiul mondial cu terorismul, aceste masuri vor afecta deopotriva viata si economia locuitorilor comunitatilor, unde se afla amplasate aceste baze, comenteaza corespondentul Radio Romania in SUA.

    DIN VEST IN EST. Pana la 8 septembrie, cand presedintele SUA, George W. Bush, va anunta public daca este sau nu de acord cu planul Rumsfeld, Bucurestiul si Washingtonul negociaza intens amplasarea bazelor militare in Romania. Autoritatile romane sunt optimiste in privinta finalizarii acestor discutii tehnice si financiare "cel mai tarziu pana in iunie".

    Si bulgarii se afla la masa negocierilor cu expertii americani. Potrivit unui oficial de la Ministerul bulgar al Apararii, delegatia americana condusa de ambasadorul Robert Loftis, consilier militar la Departamentul de Stat, a prezentat doua proiecte de acorduri asupra amplasarii fortelor militare. Ministerul vorbeste despre trei baze, cotidianul Dnevnik scrie ca SUA au pus ochii pe patru baze, iar comandantul trupelor americane si ale NATO din Europa, generalul James Jones, a declarat ca va propune Congresului SUA "amplasarea fortelor americane in patru sau cinci baze din Bulgaria". Potrivit presei bulgare, Pentagonul este interesat de bazele Graf Ignatievo, Bezmer, Novo Selo si aeroportul civil din Sarafovo, la Marea Neagra.

    Oricate baze ar aduce americanii in zona-tampon Europa de Est, Moscova se simte amenintata. A spus-o si in trecut. O repeta si acum. "Rusia si-ar putea reformula politica militara daca Statele Unite vor construi baze in Romania si Bulgaria si vor trimite aici trupe", a declarat Nikolai Bezborodov, membru in Comisia de Aparare a Dumei, citat de presa bulgara.

    ×
    Subiecte în articol: externe baze