x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violenţele din piaţa Taksim au luat sfârşit. Manifestanţii turci se vor întâlni cu premierul Edrogan (VIDEO)

Violenţele din piaţa Taksim au luat sfârşit. Manifestanţii turci se vor întâlni cu premierul Edrogan (VIDEO)

12 Iun 2013   •   08:05
Violenţele din piaţa Taksim au luat sfârşit. Manifestanţii turci se vor întâlni cu premierul Edrogan (VIDEO)
Sursa foto: MUAMMER TAN/ANADOLU AGENCY/EPA

Calmul a revenit în cursul nopţii de marţi spre miercuri în piaţa Taksim din centrul Istanbulului, după 20 de ore de ciocniri între poliţie şi manifestanţi, anunţă France Presse.

După violenţele înregistrate pe străzile ce duc spre piaţa bastion de la 31 mai al manifestaţiilor împotriva premierului Recep Tayyip Edrogan, forţele de ordine au tras ultimele cartuşe cu gaze lacrimogene în jurul orei 03.00 (00.00 GMT).

Cu puţin înainte de ora 05.00 (02.00 GMT), în timp ce apelul muezinilor se făcea auzit pe străzile care duc spre Bosfor, mai multe camioane ale salubrităţii au încheiat operaţiunile de strângere a cartuşelor, gunoiului şi resturilor baricadelor care, vreme de opt zile, au blocat accesul complet în piaţa Taksim şi parcul Gezi, spaţiu verde la originea frondei protestatarilor.

Camionete ale primăriei, dotate cu puternice mături perie, au făcut înconjurul pieţei, după care angajaţi ai serviciului de drumuri au acţionat cu furtunuri cu apă pentru a curăţa asfaltul. Poliţiştii şi vehiculele lor blindate s-au regrupat în faţa centrului cultural Ataturk, o imensă clădire neagră pe care au recucerit-o marţi dimineaţă cu puţin înainte de ora 08.00 intervenind în forţă în piaţa Taksim.

Lângă Monumentul Independenţei, la celălalt capăt al pieţei, mai multe unităţi ale poliţiei se odihneau. Celebra stradă Istiqlal, scenă a confruntărilor din cursul serii, era abandonată de manifestanţi, iar vânzătorii de sandvişuri aveau deschise tarabele.

Parcul Gezi, unde manifestanţii au avut de suferit cu câteva ore mai devreme tiruri susţinute de gaze lacrimogene, era scufundat în întuneric şi linişte. Numai câţiva manifestanţi supravegheau operaţiunile de curăţenie. Mai multe mii de manifestanţi ocupă în continuare parcul Gezi. Reprezentanţi ai mişcării de contestare urmează să se întâlnească miercuri cu prim-ministrul turc.

Erdogan vine pe poziţii de forţă la discuţii, după ce a demonstrat fermitatea poliţiei în preluarea controlului asupra pieţei Taksim. Două operaţiuni violente, ore de ciocniri între forţele de ordine şi protestatari, folosirea gazelor lacrimogene şi a puternicelor tunuri cu apă au fost necesare pentru a-i alunga pe manifestanţii care au replicat aruncând pietre, sticle, cocteiluri molotov sau lansând rachete cu focuri de artificii. La Ankara, ciocnirile au tulburat, de asemenea, o parte a nopţii de marţi spre miercuri, mai scrie AFP, potrivit Agerpres.

×