Cei care-l văd deja pe fostul premier britanic Tony Blair devenind primul preşedinte al UE - funcţie nou-creată prin Tratatul de la Lisabona - ar putea avea parte de surprize, după zicala "buturuga mică răstoarnă carul mare".
La rampă a ieşit, marţi, premierul micului stat Luxemburg, Jean-Claude Juncker. "Nu sunt un pitic", s-a arătat el combativ, dar totodată dezgustat de aprecierile făcute la adresa lui şi a ţării sale, în special de către britanici. Dinspre regatul insular, care îl susţine şi chiar îl vede deja pe fostul locatar din "10 Downing - Street" (reşedinţa premierilor britanici, n.r.) Tony Blair "încoronat" ca primul preşedinte al UE, s-au auzit voci spunând că liderul micuţului Luxemburg nu va fi în stare să susţină pe scena internaţională "greutatea" blocului comunitar de 27 de membri şi cu 500 de milioane de cetăţeni.
MIŞCAREA CLASICĂ
Totuşi, nu e surprinzător că Juncker a aruncat mănuşa abia acum. Respectabilului şi longevivului premier al uneia dintre cele mai mici ţări din UE, poreclit şi "Domnul Europa", i-ar surâde să devină primul preşedinte al UE. "Dacă mi s-ar propune, nu aş avea nici un motiv să refuz (...), cu condiţia să existe idei ambiţioase pentru acest post", declara el într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde. Cel puţin în prezent, şansele lui par aproape nule, iar el ştie asta. Juncker consideră că viitorul preşedinte al UE ar trebui să provină dintr-o ţară aflată în "inima Europei". Dar ieşirea la rampă a lui Juncker "este o mişcare clasică pe tabla de şah a Bruxelles-ului: unul dintre candidaţi creează dihotomia extremelor, în cazul de faţă fiind vorba despre un politician proeminent, care provine însă dintr-o ţară de eurosceptici (Blair - n.r.), versus un european convins, dar dintr-un mic stat membru al Uniunii (Juncker - n.r.). Imediat intră în funcţiune cultura pentru consens a UE, care cere aproape întotdeauna un candidat de compromis", scrie Der Spiegel. Aşa că nu ar fi exclus ca Preşedinţia UE să fie câştigată de un "al treilea". S-a şi aflat recent că şi premierul olandez, Jan-Peter Blakenende, ar fi interesat de funcţie.
În mare, sunt cunoscuţi principalii susţinători ai "pretendenţilor". Marea Britanie şi Franţa îl susţin pe Blair, iar Germania se mai gândeşte. Cancelarul Angela Merkel aşteaptă să vadă "dincotro bate vântul", dezvăluie presa germană, bună cunoscătoare a obiceiurilor ei. "Dar, o dată ce îşi va face o părere, cuvântul lui Merkel ar putea cântări cel mai greu", scrie Der Spiegel. Premierul italian, Silvio Berlusconi, e şi el de partea lui Blair, dar s-ar putea răzgândi, după ce şi Juncker s-a arătat interesat de post. Beneluxul (Belgia, Olanda şi Luxemburg) îl susţin necondiţionat pe Juncker, socotindu-l inacceptabil pe Blair, pentru că ţara lui nu face parte nici din zona euro şi nici din spaţiul Schengen.
BĂSESCU, LA BRUXELLES
Şi preşedintele României, Traian Băsescu, participă la reuniunea de două zile a şefilor de stat şi de guvern ai UE, care a început ieri la Bruxelles. Dar, po-trivit site-ului Preşedinţiei române, în agenda summit-ului nu se menţionează explicit că ar urma să se pronunţe numele viitorilor candidaţi la funcţia de preşedinte al Uniunii. În programul oficial figurează, între altele, doar o "dezbatere cu privire la arhitectura instituţională a UE".
În schimb, Băsescu se va pronunţa clar împotriva oricăror soluţii care vizează reluarea ratificării Tratatului de la Lisabona în ţările membre UE ca urmare a unor exigenţe ale Cehiei. De asemenea, el a spus că România nu va avea contribuţii financiare substanţiale în programul privind schimbările climatice. Băsescu a mai spus că un alt subiect care va fi discutat la Bruxelles va fi cel legat de Afganistan, România militând pentru o implicare activă a statelor membre.
"Avem nevoie de cineva care atunci când aterizează la Beijing, la Washington sau la Moscova, traficul să fie oprit şi să fie nevoie să înceapă convorbiri la cel mai înalt nivel"
David Miliband ministrul de Externe al Marii Britanii
"Firele telefoanelor Uniunii Europene fumegă"
Werner Langer membru al Parlamentului European
Citește pe Antena3.ro