Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a solicitat intervenţia Poliţiei moldoveneşti în anihilarea reţelelor de intermediari care activează la poarta Consulatului României din Chişinău. Aceştia contribuie la crearea artificială a cozilor şi determină astfel solicitanţii de viză să dea mită ca să ajungă mai repede la ghişeu.
În faţa Consulatului României din Chişinău, locul la coadă se vinde şi se cumpără, deşi oficial consulatul lucrează după principiul "primul venit primul servit". Contra unei de taxe de 50 de euro plătită intermediarilor la poartă, un solicitant de viză poate ajunge la ghişeu în aproximativ 30 de minute. Cine nu are sau nu vrea să achite această taxă poate sta la coadă zile întregi. Ca să ajungă dincolo de gard, solicitanţii de viză trebuie să-şi treacă numele într-o listă care circulă prin mulţime de la un intermediar la altul. Ca să fii trecut în listă, trebuie să plăteşti. După ce jurnaliştii moldoveni au deconspirat zilele acestea "schema intermediarilor", angajaţii ambasadei au solicitat intervenţia Poliţiei pentru anihilarea reţelelor de "facilitatori".Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a menţionat că a solicitat "celor mai înalte autorităţi din Republica Moldova să constituie un grup de lucru pentru rezolvarea unei situaţii care nu ne priveşte în mod direct, dar ne stânjeneşte în mod direct, şi anume, aglomeraţia din faţa Secţiei Consulare". (...) "Acest grup de lucru şi-a început activitatea. Alaltăieri, la solicitarea noastră expresă, Poliţia a întreprins dimineaţa un control la porţile consulatului. În 10 minute, coada a dispărut! Explicaţia este că această coadă este un fenomen întreţinut artificial de persoane care au interesul să crească nevoia cetăţeanului simplu şi onest de servicii de facilitare a accesului în Secţia Consulară", a spus ambasadorul Lazurca.
Poliţia a întocmit 16 procese-verbale pentru desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător, iar Centrul pentru Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei a pornit 10 cauze penale pentru trafic de influenţă.
În spaţiul din preajma Consulatului României nu există nici un WC. De jur-împrejur sunt amplasate gherete care prestează servicii în completarea dosarelor solicitanţilor de viză şi cetăţenie română. Ministerul de Interne de la Chişinău s-a angajat să mute toate gheretele din preajma consulatului, iar în locul lor să amplaseze bănci, umbrele şi WC-uri pentru cei care stau la coadă.
Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, i-a cerut ambasadorului Lazurca să fie extrem de precaut, pentru a nu admite extinderea reţelelor de intermediari la consulatele României de la Cahul şi Bălţi: "Tot ce i-am cerut ambasadorului Marius Lazurca este să fie foarte atent cu tot ce are în «circumscripţie» şi la Chişinău, dar, bineînţeles, şi la noile consulate din Cahul şi Bălţi. Personalul a fost antrenat după criterii foarte riguroase. Am avut acolo misiuni de audit. Am trimis inspecţia din partea MAE, pentru a verifica la faţa locului cine şi ce a făcut greşit sau ilegal în trecut", a declarat Baconschi.
În perioada estivală, numai Consulatul României din Chişinău eliberează zilnic aproximativ 750 de vize.