x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizita - Bush si Merkel au o prietenie oblojita

Vizita - Bush si Merkel au o prietenie oblojita

de Ana Ilie    |    14 Ian 2006   •   00:00

Angela Merkel este musafira lui George Bush pentru doua zile, aceasta fiind prima sa vizita oficiala in SUA in calitate de Cancelar al Germaniei. Mai mult decat o simpla vizita de curtoazie, aceasta deplasare are ca scop principal "vindecarea" relatiilor germano-americane.

CU OCHII PE EA. Asteptarile fata de aceasta vizita sunt mari in SUA. Pentru americani, Merkel are reputatia ca are o atitudine diferita fata de cea a predecesorului sau, Cancelarul Gerhard Schröder, a carui opozitie vehementa fata de politica Americii in Irak a dus la inrautatirea relatiilor bilaterale. Administratia de la Casa Alba vede in Merkel un posibil partener puternic, care poate juca rolul de mediator intre SUA si alte state europene. "Se asteapta ca atitudinea lui Merkel sa fie una proatlantica, nu numai ideologica, ca urmare a convingerilor si a socializarii sale in fosta Germanie de Est, astfel incat sa aprecieze angajamentul Americii fata de reunificare si libertate", a declarat Karsten Voigt, coordonatorul guvernamental german pentru cooperarea cu Statele Unite, citat de cotidianul New York Times.

O NOUA ETAPA. Si in Germania, aceasta vizita este privita cu mare interes, relatia cu America fiind unul dintre obiectivele majore a politicii externe a Berlinului. "Este o noua etapa a revenirii la functionalitatea si durabilitatea relatiilor germano-americane", a declarat Eberhard Sandschneider, presedintele Consiliului german pentru Afaceri Externe, citat de New York Times.

Problemele discutate de cei doi sefi de stat nu sunt nici putine, nici simple. Pe agenda de lucru se inscrie ca prioritate gasirea unui mod de abordare a Iranului, care pare sa fi incalcat acordul incheiat in urma cu un an cu negociatorii europeni prin reluarea, in urma cu cateva zile, a activitatilor nucleare. In plus, se va discuta "modul in care Germania si SUA vor putea conlucra in scopul solutionarii problemelor din perimetrul european, cum ar fi zona Balcanilor, sau de modul in care percep disputa dintre Rusia si Ucraina, situatia din Orientul Mijlociu, ca si in ceea ce priveste atitudinea fata de declaratia scandaloasa a guvernului iranian cu privire la Israel", a elaborat Karsten Voigt. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe