La mai bine de un an după ce Washingtonul, Londra și Canberra au anulat un important contract francez pentru submarine, împingând relațiile franco-americane la un punct de ruptură, se așteaptă ca SUA și Franța să facă o demonstrație de unitate cu privire la amenințările comune din partea Rusiei și Chinei.
Marea problemă a discuțiilor va fi legea americană de reducere a inflației (IRA). Europenii spun că pachetul masiv de subvenții pentru producătorii americani ar putea da o lovitură grea industriilor lor, care se resimt deja din cauza prețurilor ridicate la energie cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.
Macron va încerca să convingă SUA că este în interesul americanilor să nu slăbească companiile europene, într-o perioadă în care aliații occidentali se confruntă cu o concurență economică intensă din partea Chinei, pe care o acuză că își folosește puterea economică drept pârghie diplomatică.
„Argumentul va fi: există în mod evident o provocare chineză și noi putem ajuta să îi scoatem pe ceilalți din UE din naivitatea lor în această privință. Dar nu puteți să ne cereți ajutorul în privința Chinei și să faceți o IRA în privința noastră", a declarat un diplomat francez, pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.
Totodată, liderul francez va încerca să negocieze scutiri pentru companiile europene pe modelul celor obținute deja de Mexic și Canada, a declarat un consilier prezidențial francez.
Constructorii germani de automobile, pentru care SUA este o mare piață de export, sunt printre cele mai mari victime ale pachetului IRA care subvenționează mașinile electrice fabricate în SUA, a declarat președintele francez. Constructorii auto francezi nu exportă în SUA, dar Franța are mari furnizori de piese auto, care vor fi afectați.
De asemenea, problemele energetice vor ocupa un loc important în discuțiile de la Casa Albă, Franța sperând să stimuleze cooperarea în domeniul energiei nucleare.
În timpul vizitei, Macron va merge în Louisiana, aparent pentru a aduce un omagiu moștenirii franceze a statului, dar și pentru a discuta probleme energetice, a mai spus consilierul prezidențial francez.
Gigantul petrolier francez TotalEnergies (TTEF.PA) deține un mare terminal de gaz natural lichefiat în statul din Golful Mexic, iar Macron, care s-a plâns de prețul ridicat al exporturilor de gaz din SUA, a declarat că va aborda această problemă cu Biden.
„Statele Unite produc gaz ieftin, dar ni-l vând la un preț ridicat. Și, în plus, au subvenții masive în unele sectoare care fac proiectele noastre necompetitive. Cred că este neprietenos și voi merge la Washington într-un spirit de prietenie la sfârșitul lunii... pentru a pleda pur și simplu pentru condiții de concurență echitabile", a declarat Macron pe 8 noiembrie.