x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizita peste Prut - Ungureanu, nemultumit

Vizita peste Prut - Ungureanu, nemultumit

de Ana Ilie    |    18 Feb 2006   •   00:00
Vizita peste Prut - Ungureanu, nemultumit
Corespondenta din Chisinau
Prezenta trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova, acordarea cetateniei romane si problema mormintelor soldatilor romani cazuti peste Prut au fost principalele teme de discutie in vizita la Chisinau a ministrului roman de Externe.

"Nu aveti in fata un ministru multumit", a marturisit ieri seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, aflat intr-o vizita de doua zile la Chisinau. Dupa o serie de convorbiri matinale cu Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe si al Integrarii Europene, Ungureanu a declarat ca formatul de 5+2 in negocierile pentru rezolvarea crizei transnistrene il nemultumeste. "Atata vreme cat nu exista nevoie comuna de a rezolva problema, nu putem spune ca va exista un rezultat", a spus diplomatul roman, care a subliniat ca elementul prioritar care trebuie rezolvat in aceasta criza este prezenta trupelor rusesti stationate in Republica Moldova. Va pot garanta ca la Bucuresti exista o sensibilitate fata de acest subiect", a declarat Ungureanu.

SFATURI. In ceea ce priveste ambitiile europene ale Guvernului de la Chisinau, Ungureanu le-a oferit un sfat prietenesc moldovenilor. "Daca este nevoie de ceva in relatiile cu Bruxellesul, e nevoie in primul rand de fapte" si, in acest sens, ceea ce ar putea califica proiectul european al Moldovei este "aderarea la politica externa a UE". Pentru indeplinirea acestei ambitii, Romania s-a oferit sa ajute Moldova prin "disponibilitatea de colaborare pe texte si decizii politice".

PARTENERIAT. Unul dintre principalele subiecte de discutii intre cei doi ministri a fost cadrul juridic bilateral, de importanta capitala pentru buna vecinatate. Este vorba despre un acord de parteneriat pentru Europa intre Guvernul moldovean si cel roman care va ilustra, crede Ungureanu, interesul pentru perspectiva europeana a Moldovei. "Am discutat si suntem foarte aproape de a incheia negocierile pentru un acord referitor la regimul calatoriilor reciproce si al vizelor", a anuntat Ungureanu. De altfel, Ungureanu s-a declarat dispus sa modifice procedurile pentru care pot facilita obtinerea mai rapida a cetateniei romane pentru solicitantii din Republica Moldova, pentru a evita cozile interminabile de la consulate. Este vorba despre modificari tehnice, nu la textul legii cetateniei, care sa duca la cresterea numarului de dosare procesate lunar de la maximum 200, ca in prezent, pana la 1.500.

Problema mormintelor soldatilor romani cazuti in al doilea razboi mondial pe teritoriul Republicii Moldova va putea face obiectul unui alt acord intre cele doua state unite de o istorie comuna. "Daca am reusit asta in Federatia Rusa, nu vad de ce nu am reusi si in Moldova", s-a aratat increzator Ungureanu.

Ungureanu le-a vorbit studentilor de la Universitatea de stat din Chisinau despre un plan romanesc pentru criza din Transnistria. Fara a dori sa faca precizari, el a spus ca proiectul nu are inca girul pre-sedintiei, dar spera ca detaliile acestui plan sa fie prezentate de presedintele Basescu, in viitoarea sa vizita in Republica Moldova. Oricum, el a precizat ca principiile calauzitoare sunt ca Moldova este un stat unitar ale carui granite trebuie pastrate neatinse si ca implicarea si respectarea legilor internationale este o necesitate. In final, ministrul a promis ca va fi rezolvata problema din Transnistria, pentru ca reprezinta o ingrijorare in materie de securitate pentru Romania, UE si NATO.

×
Subiecte în articol: externe moldova ungureanu