x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin a redevenit preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat. Ceremonie grandioasă, peste 3.000 de invitaţi (Video)

Vladimir Putin a redevenit preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat. Ceremonie grandioasă, peste 3.000 de invitaţi (Video)

07 Mai 2012   •   07:51
Vladimir Putin a redevenit preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat. Ceremonie grandioasă, peste 3.000 de invitaţi (Video)

UPDATE 12:00 - Vladimir Putin a depus juramantul pe Constitutia rusa, redevenind astfel presedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat. "Jur, in calitate de presedinte al Federatiei Ruse, sa respect drepturile si libertatile poporului si ale cetateanului", a afirmat el, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Kremlin.

Anterior, presedintele aflat la sfarsit de mandat, Dmitri Medvedev, a pronuntat ultimele cuvinte in calitate de sef al statului. "Sunt bucuros astazi ca Vladimir Putin devine presedinte, este un om cu experienta si un lider puternic", an afirmat el.

UPDATE 10:56 - Ceremonia de investire a lui Vladimir Putin la presedintia Rusiei a inceput luni la Kremlin, in jurul orei 7:30 GMT (10:30, ora Romaniei), un eveniment in urma caruia acesta incepe un al treilea mandat la conducerea statului.

Vladimir Putin redevine, astazi, presedinte al Federatiei Ruse, in cursul unei fastuoase ceremonii de investire care va dura o ora. Dupa exercitarea a doua mandate consecutive de presedinte, de cate patru ani, acum Vladimir Putin se intoarce la Kremlin pentru sase ani.

Ales la 4 martie cu 64% din voturi, in urma unui scrutin marcat de fraude, potrivit opozitiei, Putin va depune juramantul in fastuoasa sala Sfantul Gheorghe a Kremlinului, pe care a parasit-o in 2008 pentru a deveni premier, intrucat, dupa cum stipuleaza Constitutia, nu mai avea voie sa fie presedinte, dupa ce indeplinise doua mandate consecutive. Ca urmare, fostul agent KGB i-a lasat postul unui subordonat, Dmitri Medvedev, care acum va fi chemat sa-l inlocuiasca pe Putin in fruntea guvernului, un algoritm ce pare sa permita instalarea la putere a tandemului pe o lunga perioada de timp. Unii spun ca, pentru o tara ca Federatia Rusa, formula este salutara, intrucat aduce stabilitate.


Dupa ceremonia de investire, camera inferioara a Parlamentului, trebuie sa inceapa procedura de desemnare a noului prim-ministru.

Intoarcerea lui Putin la Kremlin va fi celebrata cu mare pompa in prezenta a peste 3.000 de invitati rusi si straini, intre care fosatul presedinte a Consiliului italian de ministri, Silvio Berlusconi, si fostul cancelar german Gerhard Schroeder, cu care liderul rus a pastrat relatii cordiale.

Festivitatile au costat aproape un milion de dolari (26 de milioane de ruble). Potrivit site-ului Presedintiei, cei 3.000 de invitati se vor bucura la receptia care va urma de bucate alese si de un sortiment de vodca produsa chiar la Kremlin, vin si sampanie. Putin este un mare fan al supei de peste traditionale ruse.

Reintoarcerea lui Putin la Kremlin va fi marcata prin 30 de salve de tun, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, va rosti o rugaciune.

Proteste la Moscova

Zeci de mii de persoane au protestat la Moscova, cu o zi inainte de investirea presedintelui. Fortele de ordine au arestat 400 de protestatari, care au cerut fortelor de ordine sa le permita sa ajunga la Kremlin. Un barbat, care incerca sa faca fotografii la manifestatie, a cazut de pe scara de incendiu a unei cladiri si a murit.

×