x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin anunță realizarea mobilizării parțiale a rezerviștilor și cere evacuarea civililor din Herson

Vladimir Putin anunță realizarea mobilizării parțiale a rezerviștilor și cere evacuarea civililor din Herson

04 Noi 2022   •   16:04
Vladimir Putin anunță realizarea mobilizării parțiale a rezerviștilor și cere evacuarea civililor din Herson

Circa 318.000 de rezerviști ruși au fost mobilizați pentru frontul din Ucraina. Totodată, civilii din Herson trebuie evacuați din zonele de luptă, a anunțat Vladimir Putin, citat de Reuters.

''Avem deja 318.000 rezerviști mobilizați. De ce 318.000 ? Pentru că voluntarii continuă să sosească. Numărul acestora nu scade'', a declarat liderul de la Kremlin în Piața Roșie din Moscova, unde a avut loc o ceremonie de Ziua unităţii naţionale ruse, care cinstește revolta populară din 1612 împotriva ocupației polonezo-lituaniene.El a depus o coroană de flori la monumentul dedicat eroilor Kuzma Minin și Dmitri Pojarski, care au luptat pentru eliberarea Moscovei.

Putin a semnat un  decret de mobilizare parțială pentru 300.000 de reserviști care vor fi trimiși să asigure linia frontului dn Ucraina, lungă de peste 1.000 km. Dintre aceștia, 49.000 s-au alăturat deja militarilor de pe front. 

De asemenea, președintele rus a spus că ''persoanele care locuiesc în prezent în Herson trebuie îndepărtate din zonele de luptă cele mai periculoase''.
''Populaţia civilă nu trebuie să sufere de pe urma bombardamentelor ce rezultă din măsuri ofensive, contraofensive şi altele'', a precizat Putin.

Forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă de amploare în regiunile sud-estice, ocupate. Militarii ruși au evacuat peste 70.000 de oameni de pe malul de vest al Niprului, dar și monumente şi vestigii istorice, printre  care și rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat oraşul Herson în 1779.

Vice-guvernatorul prorus al Hersonului, Kiril Stremusov, a spus că trupele ruse s-ar putea retrage complet pe malul de vest al Niprului.

Mai devreme vineri, preşedintele rus a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria lui Kuzma Minin şi a lui Dmitri Pojarski, doi reprezentanţi ai istoriei ruse care au contribuit la eliberarea Moscovei de sub ocupaţia poloneză la începutul secolului al XVII-lea. Ziua unităţii naţionale ruse omagiază această revoltă populară din anul 1612 împotriva forţelor polonezo-lituaniene.

×