x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin lui Barroso: Dacă vreau, pot cuceri Kievul în două săptămâni

Putin lui Barroso: Dacă vreau, pot cuceri Kievul în două săptămâni

02 Sep 2014   •   16:46
Putin lui Barroso: Dacă vreau, pot cuceri Kievul în două săptămâni

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, într-o convorbire telefonică purtată vineri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, că, dacă ar vrea, ar putea cuceri Kievul în două săptămâni, scrie cotidianul La Repubblica, care a avut acces la discuţiile purtate de liderii europeni, în summitul de sâmbătă, când s-a vorbit de aceste afirmaţii.

Cabinetul lui Putin nu a infirmat spusele acestuia, spunând, însă, că afirmaţia acestuia a fost scoasă din context.

Liderii UE s-au întâlnit sâmbătă pentru a decide noua conducere pentru următorii ani, însă subiectul invaziei ruse în estul Ucrainei a dominat discuţiile.

În timpul întâlnirii, Barroso a relatat convorbirea pe care a avut-o cu Putin, cu o zi înainte, spunând că acesta s-a lăudat că dacă vrea, poate anexa Ucraina în două săptămâni. Barroso îi ceruse explicaţii privind soldaţii ruşi care luptă alături de separatiştii din estul Ucrainei.

"Nu aceasta este problema, însă, dacă vreau, pot cuceri Kievul în două săptămâni", a povestit Barroso că i-a spus Putin, potrivit La Repubblica.

Kremlinul nu a negat că Putin ar fi vorbit de cucerirea Kievului, însă a criticat faptul că discuţiile liderilor europeni au ajuns în presă.

Potrivit La Repubblica, cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi premierul britanic, David Cameron, l-au descris pe Putin drept un om "iraţional", comparându-l cu Hitler.

Angela Merkel, pricipala mediatoare a UE cu Putin, ar fi fost furioasă la adresa liderului rus, calificându-l drept "iraţional şi imprevizibil".

La rândul său, David Cameron a criticat poziţia prea slabă a Europei, afirmând că situaţia actuală poate fi comparată cu cea din 1938, când atitudinea conciliantă la adresa naziştilor a permis declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, mai scrie La Repubblica. 

×