Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, în cadrul unei reuniuni a clubului de discuţii "Valdai", că după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, vinurile moldoveneşti nu vor fi primite în UE, relatează agenţia rusă RIA Novosti, în pagina electronică.
Preşedintele rus a menţionat că, în prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se îndreaptă spre pieţele din Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan. El a adăugat că vinurile din Republica Moldova nu vor fi primite în statele din Uniunea Europeană.
"Unde îşi vinde vinurile Republica Moldova? Poate în Franţa? Francezii, probabil, nu vor permite vânzarea nici măcar a unei sticle de vin moldovenesc. Nici în Italia acest lucru nu este posibil. Încercaţi să exportaţi acolo. Fermierii şi producătorii de vinuri vor răsturna toate cutiile, vor strica totul şi vor arunca în şanţ", a declarat preşedintele rus.
El a subliniat că cea mai mare parte din vinurile moldoveneşti este importată în Rusia, care este îngrijorată de calitatea producţiei din Republica Moldova.
"Iată, vor semna acum autorităţile moldoveneşti, să le dea Domnul sănătate, acest document şi pe piaţa Republicii Moldova vor ajunge vinuri franţuzeşti şi italieneşti ieftine. Unde va fi dus vinul moldovenesc? La noi. Iar noi avem suspiciuni că sub brand moldovenesc sau ucrainean, în Rusia vor fi importate produse din unele state terțe", a adăugat Putin.
În opinia sa, problema importului de vinuri "nu este una politică, ci economică".
"Cerem să analizaţi această situaţie, iar dacă argumentele noastre vor fi considerate ca fiind nefondate, să nu vă supăraţi pe noi dacă vom fi obligaţi să introducem anumite restricţii pentru a ne apăra interesele. Nu suntem egoişti, dar trebuie să ne gândim la interesele naţionale proprii în domeniul economic", a afirmat preşedintele rus.
Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a interzis, începând cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool. În 2013, peste 24,8 milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anunţat Rospotrebnadzor.
Rusia a introdus anterior, în martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea slabă a acestora, dar Chişinăul a apreciat că este vorba despre o decizie politică.