Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a reluat asearăacuzaţiile la adresa României. Fostul general KGB a învinuit-o de "românism agresiv", lăsând să se înţeleagă că ar fi implicată în organizarea protestelor anticomuniste de la Chişinău.
Voronin a participat miercuri seara la emisiunea "Conversaţii cu preşedintele", difuzată de postul TV din Republica Moldova, NIT, considerat procomunist. În declaraţiile sale, în limba rusă, Voronin s-a arătat nemulţumit de facilitarea redobândirii cetăţeniei române de către populaţia Republicii Moldova şi a lăsat să se înţeleagă că este în continuare de părerea că România este una din organizatorii acţiunilor de proteste, deşi a evitat să ofere detalii. De asemenea, el a învinuit organizaţii româneşti de legături cu structurile separatiste transnistrene.
Nu ar fi cinstit să fie deschisă calea Republicii Moldova spre Europa prin România şi paşaportul românesc, a declarat preşedintele moldovean, calificând aceasta ca fiind "înjositor pentru un popor întreg şi pentru o ţară întreagă. Este o ofensă pentru noi, pentru Moldova". Voronin a spus că a făcut aceste declaraţii şi în cadrul unor întrevederi săptămâna trecută cu premierul ceh Mirek Topolanek şi cu Javier Solana. "Nu se poate să ni se pună condiţia de a ajunge în Europa prin România. Aceasta e mai rău decât ceea ce numesc ei Cortina de Fier pe care ar fi pus-o URSS între Europa de Est şi de Vest . Este mult mai rău şi mai jignitor pentru poporul unei ţări", a menţionat Voronin, citat de Agerpres.
În acelaşi context, preşedintele moldovean s-a declarat sigur că în curând ţara sa va obţine regimul fără vize pentru cetăţenii care vor dori să meargă în spaţiul Schengen, spunând că a primit asigurări în privinţa examinării acestei chestiuni de la Solana. "Nu ne putem juca la nesfârşit cu prietenii noştri de peste Prut", a spus Vladimir Voronin
El a mai declarat că cetăţenii moldoveni care solicită cetăţenia română nu o fac pentru că s-ar simţi români, ci pentru că doresc să călătorească liber în UE. "Nimeni să nu se îmbete cu apă rece sau ceai cald, că moldovenii care iau cetăţenia o iau pentru că s-ar trezi instinctul de român", a declarat Voronin, amintind că în conformitate cu datele recensământului din 2004, doar 2,3% din populaţie s-au declarat români "Toate eforturile autorităţilor române costă 2,3%", a declarat Voronin, menţionând că "există un risc printre tineri, prin românizarea şcolilor, cu aportul profesorilor".
Voronin a declarat că cei care promovează ideile proromâneşti la Chişinău fie că sunt plătiţi sau au probleme cu sănătatea şi a calificat declaraţiile recente ale preşedintelui României, Traian Băsescu, drept "românism agresiv care acţionează negativ asupra situaţiei din Republica Moldova".
El a mai declarat că politicienii români, în declaraţiile lor privind Republica Moldova, sunt preocupaţi de fapt doar de 10-12% din electoratul român "care se culcă şi se trezesc cu ideea României Mari şi unirii Basarabiei cu România".
Fiind solicitat să comenteze declaraţiile anterioare privind implicarea României în organizarea protestelor din 6-7 aprilie, Voronin nu le-a negat, dar a spus că nu doreşte să anticipeze lucrurile. "Procuratura Generală efectuează investigaţia, a fost creată o comisie specială. Câte ceva iese la iveală prin diferite structuri, prin presă, apar martori, declaraţii, interviuri care într-un fel sau altul vor spune lucrurilor pe nume". Referindu-se la acest subiect, Voronin a spus că în centrul acelor evenimente a fost fotografiată o persoană care a fost unul din autorii revoluţiei de la Belgrad.
Preşedintele moldovean a acuzat anumite organizaţii din România şi de relaţii indirecte cu structurile separatiste din Transnistria, prin intermediul Uzinei de metal din Râbniţa. Voronin a făcut aceste declaraţii după mai multe acuzaţii la adresa României în ultimele săptămâni, însoţite şi de un scandal diplomatic între cele două state, cu expulzarea ambasadorului român de la Chişinău şi introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români.
Citește pe Antena3.ro