x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladmir Putin, AVERTISMENT către SUA: Altercaţia între puterile nucleare majore ameninţă stabilitatea globală!

Vladmir Putin, AVERTISMENT către SUA: Altercaţia între puterile nucleare majore ameninţă stabilitatea globală!

16 Oct 2014   •   08:16
Vladmir Putin, AVERTISMENT către SUA: Altercaţia între puterile nucleare majore ameninţă stabilitatea globală!

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Washingtonul că altercaţia între puterile nucleare asupra crizei din Ucraina ar putea ameninţa stabilitatea globală şi a subliniat, în remarci publicate miercuri, că Rusia nu poate fi 'şantajată' cu sancţiuni, scrie Reuters, conform Agerpres. Adoptând o linie dură în ajunul discuţiilor cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Milano, Putin a spus că sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană în legătură cu rolul Moscovei în criză împiedică măsurile de pace.
  
'Sperăm că partenerii noştri îşi vor da seama de iresponsabilitatea încercărilor de a şantaja Rusia, îşi vor aminti de riscurile că altercaţia între puterile nucleare majore expune stabilitatea strategică', a declarat el pentru ziarul sârbesc Politika înaintea unei scurte vizite joi la Belgrad. 'Din partea noastră, noi suntem gata să dezvoltăm o cooperare constructivă pe principii de egalitate şi luarea în considerare reală a intereselor reciproce', a adăugat el.
  
Putin, care şi-a intensificat retorica antioccidentală în timpul crizei, a avertizat în august că forţele armate ruse, susţinute de arsenalul lor nuclear, sunt gata la orice agresiune şi că puterile străine nu ar trebui 'să se pună cu noi', aminteşte Reuters.
  
Relaţiile dintre Moscova şi Washington au coborât la un nivel de post-Războiul Rece după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi sprijinul acordat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, deşi Moscova neagă că le trimite trupe şi arme.
  
Moscova afirmă că Occidentul a fost în spatele îndepărtării preşedintelui prorus al Ucrainei în luna februarie şi că alipirea Crimeii a fost justificată după ce ea a votat cu o majoritate covârşitoare să se alăture Rusiei.
  
Sancţiunile au agravat problemele economice ale Rusiei, cu inflaţia ajungând la o rată anuală de aproape 8%, căderea bruscă a rublei în acest an şi scurgerea de capital atingând
75 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2014, aminteşte Reuters.
  
'Încercările de a face presiuni asupra Rusiei prin intermediul unor măsuri unilaterale restrictive şi nelegitime nu ne conduc spre o rezolvare şi complică dialogul', a mai avertizat Putin.
  
'Cum se poate vorbi despre eforturi pentru dezescaladare în Ucraina când noi serii de sancţiuni sunt introduse aproape în acelaşi timp cu convenirea acordurilor pentru a promova procesul de pace?'.
  
Uniunea Europeană a introdus noi sancţiuni la scurt timp după ce s-a ajuns la o încetare a focului luna trecută, deşi a acordat Moscovei câteva zile pentru a pune în aplicare acordul.
  
Încetarea focului a fost încălcată în mod repetat şi puterile occidentale afirmă că acordul convenit la discuţiile ce au implicat Rusia, Ucraina, separatiştii şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa nu este total pus în aplicare, adaugă Reuters.

×