x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski spune că amenințarea de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „serioasă”

Zelenski spune că amenințarea de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „serioasă”

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2023   •   07:30
Zelenski spune că amenințarea de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „serioasă”
Sursa foto: Hepta

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că persistă o „amenințare serioasă” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, și a declarat că Rusia este „pregătită din punct de vedere tehnic” să provoace o explozie localizată la această instalație, potrivit Reuters.

Zelenski a citat serviciile secrete ucrainene ca sursă a informațiilor sale.

„Există o amenințare serioasă, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la centrală, ceea ce ar putea duce la o eliberare (de radiații)”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună la Kiev cu premierul spaniol în vizită, Pedro Sanchez.

El nu a oferit alte detalii. Serviciile de informații militare ucrainene au declarat anterior că trupele rusești au minat centrala.

Zelenski a cerut o mai mare atenție internațională față de situația de la instalația din sud-estul Ucrainei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa. De asemenea, el a solicitat sancțiuni împotriva companiei nucleare de stat rusești Rosatom.

Sanchez a declarat că, prin vizita în capitala ucraineană în momentul în care Spania începe președinția semestrială rotativă a UE, a dorit să sublinieze sprijinul său pentru Ucraina. Spania va oferi un pachet financiar suplimentar de 55 de milioane de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta economia și întreprinderile mici, a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în apropierea orașului Enerhodar din sudul Ucrainei, este ocupată de Rusia de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după invazia Moscovei.

(sursa: Mediafax)

×