Întrevederea Medvedev-Voronin de luni, de la Soci, a stîrnit polemici aprinse în presa rusă şi în cea de la Chişinău. Subiectul este dezbătut în contextul războiului ruso-georgian - analiştii agăţîndu-se de promisiunea făcută cu jumătate de gură de preşedintele rus, aceea că "Moldova nu este ameninţată… deocamdată de un conflict armat”.
Întrevederea Medvedev-Voronin de luni, de la Soci, a stîrnit polemici aprinse în presa rusă şi în cea de la Chişinău. Subiectul este dezbătut în contextul războiului ruso-georgian - analiştii agăţîndu-se de promisiunea făcută cu jumătate de gură de preşedintele rus, aceea că "Moldova nu este ameninţată… deocamdată de un conflict armat”.
O concluzie comună putem desprinde din comentariile publiciştilor de la Chişinău şi Moscova: preşedintele Voronin a intrat în campania electorală şi vrea să obţină sprijinul Kremlinului chiar şi cu preţul lărgirii Transnistriei. "Vizita lui Voronin la Soci nu înseamnă că soluţia conflictului transnistrean e mai aproape”, susţine şeful Secţiei de securitate europeană din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Dmitri Danilov. Potrivit lui, "Kremlinul nu este gata să forţeze o soluţie definitivă pentru Transnistria şi este interesat de menţinerea stării de incertitudine”.
CONFRUNTARE. Un alt analist rus, Pavel Felgenhauer, de la "Novaia Gazeta”, susţine că "Moscova şi-ar fi dorit fărîmiţarea Georgiei în mai multe regiuni semi-independente şi demilitarizarea ei completă, după modelul eşuatului "Memorandum Kozak”, pe care a încercat să îl impună Moldovei”. Potrivit lui, "în prezent situaţia este de aşa natură încât nimănui nu-i pasă prea mult de Chişinău şi Tiraspol”. (…) "În Georgia se prefigurează transformarea conflictului într-o confruntare de proporţii dintre Occident şi Rusia. Georgia ar putea deveni un teren de confruntare similar cu ceea ce au fost în timpul Războiului Rece Nicaragua sau Vietnam”, a menţionat analistul rus. (…)
MEMORANDUM KOZAC. "În cazul Republicii Moldova, în schimbul refuzului acesteia de a adera la NATO, Kremlinul este gata să exercite presiuni asupra Transnistriei pentru a reanima "Memorandumul Kozak”. Expertul rus susţine că Moscova nu agrează planul propus recent de Preşedinţia moldoveană chiar dacă acesta dezavantajează enorm Chişinăul în raport cu regimul secesionist pro-rus. Scopul principal al Federaţiei ruse este, potrivit analistului de la "Novaia Gazeta”, menţinerea trupelor ruse în Transnistria, iar "planul Voronin” nu prevede aşa ceva.
COLOANA A CINCEA. Pe de altă parte, Preşedinţia de la Chişinău a difuzat un comunicat în care susţine că "Voronin a remarcat interesul deosebit manifestat de Dmitri Medvedev faţă de proiectul moldovenesc”, acelaşi comunicat precizînd că Rusia va înainta mai multe iniţiative menite să relanseze procesul de soluţionare a diferendului transnistrean.
Editorialistul ziarului "Timpul”, care apare la Chişinău, Constantin Tănase, scrie astăzi că "pe străzile Chişinăului nu vor apărea coloane de tancuri ruseşti din simplul motiv că Rusia are în Moldova o forţă mai puternică - aşa-numita "coloană a cincea”. Tănase susţine că din această grupare fac parte "demnitari de stat, instituţii şi organe de presă, Biserica mitropolitului Vladimir şi guvernarea comunisto-creştin-democrată”.
SCENARII. Un alt publicist moldovean, Petru Bogatu, de la "Jurnal de Chişinău” scrie despre două posibile scenarii: 1. formarea unei federaţii între Chişinău şi Tiraspol, urmată transformarea Moldovei într-o mare Transnistrie şi 2. izbucnirea unui nou conflict militar, provocat de Tiraspol, cu cotropirea ulterioară a actualului teritoriu al Republicii Moldova. Autorul precizează că în primul caz este vorba de reanimarea odiosului "Memorandum Kozak” de care Voronin spune că s-a distanţat. Cât priveşte cel de-al doilea scenariu, Bogatu susţine că "transnistrenii sunt tentaţi să provoace un conflict armat pentru a forţa mîna Moscovei să intervină în Republica Moldova”.
În acelaşi context, Partidul Liberal Democrat din Moldova – o formaţiune nouă cu înclinaţii pro-româneşti - solicită convocarea de urgenţă a Parlamentului "pentru a identifica soluţii concrete în vederea consolidării securităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în contextul evenimentelor din Georgia”, precum şi pentru a condamna cererea adresată preşedintelui Medvedev de către Duma de stat a Rusiei privind recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.
Citește pe Antena3.ro