x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin vrea să cureţe Basarabia de români

Voronin vrea să cureţe Basarabia de români

de Vitalie Calugareanu    |    28 Mar 2008   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Bustul din Chişinău al scriitorului Constantin Stere care a votat Unirea Basarabiei cu România în 1918 a fost profanat joi. Pe faţada bustului au fost înscrise cuvinte obscene în limba rusă. Tot de Ziua Unirii, un elev din Braşov, cetăţean al României a fost reţinut în timpul acţiunilor organizate cu ocazia Unirii în centrul Chişinău, iar până în seară a şi fost expulzat din Moldova. Este vorba de Vlad Pârău.


Corespondenţă din Chişinău
Bustul din Chişinău al scriitorului Constantin Stere care a votat Unirea Basarabiei cu România în 1918 a fost profanat joi. Pe faţada bustului au fost înscrise cuvinte obscene în limba rusă. Tot de Ziua Unirii, un elev din Braşov, cetăţean al României a fost reţinut în timpul acţiunilor organizate cu ocazia Unirii în centrul Chişinău, iar până în seară a şi fost expulzat din Moldova. Este vorba de Vlad Pârău. El care a fost urcat cu forţa într-o maşină a poliţiei şi condus la frontieră. Motivul expulzării este că nu şi-a declarat prezenţa în Republica Moldova. El nu a reuşit să conteste decizia de expulzare. De asemenea, mai mulţi tineri care manifestau joi la Chişinău cu ocazia Unirii au fost arestaţi de poliţie şi interogaţi, fiind eliberaţi abia în timpul nopţii.


Mai mulţi deputaţi din opoziţie de la Chişinău au criticat, în şedinţa de ieri a Parlamentului, acţiunile organelor represive, la manifestările dedicate marcării a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Deputatul Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului Naţional Liberal, a declarat că pe parcursul întregii manifestări, participanţii au fost însoţiţi de persoane cu camere de luat vederi, angajaţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate şi poliţiei, care au confiscat, în mod grosolan, aparatura, au reţinut şi dus la poliţie, fără motiv, organizatori ai acţiunilor, inclusiv cetăţeni români şi membri ai formaţiunii pe care o conduce.


Ultimul preot român acuzat la sfârşitul anului trecut de autorităţile moldovene de încălcarea regimului de şedere în Republica Moldova a abţinut câştig de cauză în instanţă. Curtea de Apel Cahul a decis că preotul din satul Cuza-Vodă, Ioan Ţivlea, îşi poate continua activitatea în Republica Moldova. El este unul dintre cei patru preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, cetăţeni români, cărora li s-a interzis, în decembrie 2007, să rămână pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că nu ar fi avut actele în regulă. Toţi au atacat deciziile în instanţă şi au avut câştig de cauză. Ieri, avocatul preoţilor a acţionat în judecată Biroul Migraţiune din Republica Moldova, pentru că refuză să le elibereze permise de şedere preoţilor chiar şi după ce au obţinut câştig de cauză în instanţă.

×
Subiecte în articol: externe