Corespondenţă dinChişinău
Administraţia comunistă prorusă de la Chişinău are un mod cu totul
special de a negocia relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Corespondenţă dinChişinău
Administraţia comunistă prorusă de la Chişinău are un mod cu totul special de a negocia relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Pe de o parte construieşte o relaţie ostilă cu vecinul România, care este membru al UE, elaborează scenarii geopolitice împreună cu Kremlinul pe la spatele celorlalţi parteneri externi, sfidează fără nici o jenă o bună parte din prevederile Planului de Acţiuni UE - Republica Moldova, iar pe de altă parte cere Bruxelles-ului să-i acorde Moldovei o şansă europeană.
CU DOUA FEŢE. Marţi, în timp ce ministrul moldovean adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, se afla la Bruxelles, unde încerca să convingă oficialii europeni de nevoia instituirii cu Republica Moldova a unui Parteneriat de Mobilitate, preşedintele moldovean Vladimir Voronin, însoţit de un mare grup de deputaţi, membri ai Guvernului şi consilieri locali depunea flori la monumentul din Chişinău a lui Vladimir Ilici Lenin cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la naştere. Deşi anterior declarase că la ultimul său congres Partidul Comuniştilor s-a reformat europenizîndu-se, în discursul rostit ieri în faţa monumentului lui Lenin, Voronin a declarat că "în noul program al PCRM, adoptat de Congresul-VI din luna martie, multe lucruri au fost preluate din teoriile elaborate de Lenin şi din practica implementată în fosta URSS”.
INCONSTANT. Chiar dacă oficialii UE "au bătătorit drumul” în ultima jumătate de an venind la Chişinău pentru a atenţiona Guvernul moldovean asupra lipsei de independenţă a justiţiei şi a încălcării grave a libertăţii presei (reforme ce urmau a fi implementate conform Planului de Acţiuni UE – Republica Moldova, expirat în luna februarie), chiar în timpul aflării experţilor europeni în Republica Moldova, poliţia a percheziţionat redacţia postului de radio "Vocea Basarabiei” în căutarea unor documente care să confirme finanţarea acestuia din România. În aceeaşi perioadă pe numele unui jurnalist al ziarului de opoziţie "Timpul” a fost intentat un dosar penal, pentru o poziţie exprimată de acesta în cadrul unei manifestaţii publice.
MORATORIU. Mai nou, reprezentanţii comunişti care fac parte din delegaţia Republicii Moldova la APCE au cerut, în cadrul sesiunii de primăvară, instituirea unui moratoriu asupra relaţiilor UE cu România până la semnarea de către Bucureşti a controversatului Acord de frontieră cu Republica Moldova – aceasta fiind ultima acţiune antiromânească a puterii comuniste proruse de la Chişinău.
De parcă nu ar fi conştient de calitatea de consultat al UE pe care o are Bucureştiul ofensat atunci cînd vine vorba de relaţia Uniunii Europene cu Chişinăul, diplomaţia moldoveană tinde să ignore România în speranţa că va reuşi să convingă de una singură Bruxelless-ul de nevoia croirii unui viitor european Republicii Moldova. Momentan, miza Chişinăului este semnarea unui nou document cu UE, chiar dacă mai multe angajamente asumate prin Planul de Acţiuni UE – Republica Moldova fie au fost ignorate de Chişinău, fie au fost implementate doar la nivel legislativ - nu însă şi practic.
La prima etapă, Ministerul moldovean de Externe speră să semneze, pînă în luna iunie 2008, cu UE un document privind Parteneriatul de Mobilitate, acesta fiind un proiect-pilot al UE pentru ţările cu un flux migraţional sporit. Proiectul de document, asupra căruia se negociază momentan la Bruxelles, prevede o serie de modalităţi de protecţie socială a emigranţilor moldoveni în UE, precum şi metodele de repatriere şi reintegrare a lor în mediul socio-cultural din Republica Moldova.
Citește pe Antena3.ro