x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Votul francez pune in pericol extinderea

Votul francez pune in pericol extinderea

26 Mai 2005   •   00:00

Eventuala respingere a Constitutiei Uniunii Europene prin referendumul care va avea loc in Franta la 29 mai ar constitui nu numai o lovitura fatala pentru Tratatul constitutional, ci si pierderea legitimitatii si o "paralizie" prelungita a Uniunii Europene.

  • de IRINA CRISTEA
  • REFERENDUM. Jumatate dintre francezi sunt gata sa intoarca spatele Europei
    Francezii se prezinta maine la urne pentru a decide viitorul proiectului Contritutiei europene. Ei vor spune "Da" sau "Nu" documentului, intr-un referendum national considerat de analistii europeni drept unul cheie pentru viitorul Uniunii Europene.

    EMOTII. Rezultatul referendumului este asteptat cu emotie nu doar la Paris si Bruxelles, ci si in restul capitalelor europene. Guvernele nationale se tem ca, daca francezii vor respinge proiectul, si cetatenii lor le vor urma exemplul, efectele vor fi dezastruoase la nivelul Uniunii. Aceasta nu poate functiona dupa aceleasi reguli ca atunci cand era formata din 15 membri, in conditiile in care spatiul comunitar numara acum 25 de state, carora li se vor alatura, de la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria. Procesul decizional la nivelul UE va fi paralizat, o serie de planuri va fi deturnata si insasi extinderea europeana ar fi pusa in pericol in eventualitatea in care Uniunea nu va avea cat mai repede o lege fundamentala, se tem analistii citati de presa internationala. "Este greu de prevazut ce s-ar intampla, desi, in mod evident, ar exista o perioada de confuzie si soc", declara si un diplomat european.

    SONDAJE. Potrivit celor mai recente estimari, proportia francezilor care se opun Constitutiei europene este in crestere, ajungand la 54%, fata de 46% care ar vota in favoarea Tratatului constitutional, arata un sondaj TNS Sofres/Unilog, comandat de ziarul Le Monde si de posturile de radio si televiziune RTL si LCI. Sondajul, realizat in perioada 23-24 mai, este al 11-lea care arata opozitia fata de Tratatul constitutional. Intre timp, o serie de sondaje realizate in Olanda, unde referendumul care va avea loc la 1 iunie, a atribuit majoritatea opozantilor constitutiei.

    IMPLICATII. Un vot negativ al Frantei va avea implicatii mai semnificative decat eventualitatea ca olandezii ar respinge proiectul. Franta este un jucator foarte important pe scena europeana, este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii si ar deveni primul dintre acestia care respinge un tratat fundamental. Olanda, desi face parte, la randul ei, din grupul statelor care au pus bazele comunitatii europene in 1957, este o tara mai mica si cu o influenta mai slaba. Verdictele francez si olandez pericliteaza agenda UE, la fel ca framantarile din Germania, unde se prefigureaza alegeri in septembrie, si din Italia, aflata in criza financiara si politica. Mai mult, votul negativ ar interveni in contextul in care liderii UE urmau sa se puna de acord, luna viitoare, asupra planurilor de cheltuieli pentru perioada 2007-2013 si a contributiei care ar urma sa-i revina fiecarei tari.

    MIZA TURCIEI. Referendumul este asteptat cu emotie si in Turcia, tara care asteapta inceperea negocierilor de aderare. Pentru cei care au facut campanie pentru un vot negativ in privinta Constitutiei, posibila aderare a Turciei a fost o adevarata mina de aur. Opozantii proiectului au exploatat din plin temerile cetatenilor cu privire la implicatiile negative pe care le-ar avea alaturarea Turciei la spatiul comunitar, convingandu-i ca sansele acestei tari de a-si vedea realizat visul european depind direct de avizarea Constitutiei. Iar campania lor a dat roade.

    O amenintare similara, desi mai redusa, vizeaza Croatia, care inca se lupta pentru a obtine aprobarea in vederea convorbirilor de aderare.

    MAI SIMPLU. Constitutia prevede o serie de masuri care ar simplifica functionarea Uniunii. Se va renunta la presedintia prin rotatie, de cate sase luni, in favoarea unui presedinte numit de liderii tarilor membre si aprobat de Parlamentul European. Uniunea va avea si un ministru al Afacerilor Externe, care va coordona si politica de securitate comuna. O Comisie Europeana restransa este o alta propunere a Constitutiei. Astfel, daca documentul va fi ratificat, numarul de membri ai Comisiei nu va mai fi egal cu cel al numarului de state, ci cu doua treimi din acesta.

    PIEDICI PENTRU ROMANIA
    Teoretic, aderarea Romaniei si a Bulgariei nu este pusa in pericol daca proiectul Constitutiei este respins. Cu toate acestea, opozitia din Germania anunta, zilele trecute, ca, daca francezii resping documentul, iar crestin-democratii castiga anticipatele din toamna din Germania, integrarea europeana a celor doua tari ar trebui blocata. O astfel de ipoteza a provocat insa o reactie dura a Comisiei Europene. Executivul UE a prevenit ieri Germania ca si-ar incalca angajamentul clar luat fata de Romania si de Bulgaria. "Prin semnarea Tratatului de aderare cu aceste doua tari, Germania s-a angajat clar ca accepta termenii si conditiile in care ele pot intra in Uniune", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene, Krisztina Nagy. Ea a recunoscut totusi ca nu este exclus ca Berlinul sa ridice obstacole pentru Romania si Bulgaria, intrucat Parlamentul nu a ratificat inca tratatul de aderare. Problema este dezbatura si de crestin-democratii germani din Parlamentul European. Liderul lor, Hans-Gert Poettering, spune ca un guvern conservator la Berlin ar controla cu mai multa rigoare procesul reformelor din Romania si Bulgaria decat actuala coalitie de guvernare din Germania. Daca tratatul constitutional va primi un vot negativ, conservatorii din Parlamentul European sunt de parere ca trebuie sa se ajunga extrem de rapid la o dezbatere privind viitorul program al UE.

    ×
    Subiecte în articol: externe europene