ROMANII IN LUME
Statiunea Vatra Dornei, din inima Sucevei, a fost pentru mai multe zile locul in care membrii si aspirantii la statutul de membri ai Consiliului Mondial Roman (CMR) au pus romanismul la cale. Tot ce-i leaga pe acesti oameni e dragostea pentru Romania si pentru romani.
COSTIN ANGHEL
Consiliul Mondial Roman, o organizatie romaneasca inregistrata in Statele Unite ale Americii (SUA), isi vede toti membrii laolalta o data pe an. Anul acesta, la Vatra Dornei, in perioada 26 iunie-2 iulie, romani din Germania, Ucraina, SUA, Italia, Kazahstan, Moldova, Basarabia si Canada au incercat sa caute rezolvari la problemelelor, atat din patria mama, cat si din Basarabia, Bucovina, Cadrilater.
INVITATI. In sedintele consiliului s-au discutat mai multe de subiecte, de la "Istoria si Limba Romana" pana la "Istoria militara", cu al ei "Cult al Eroilor". Unul dintre cei mai in verva oameni s-a dovedit "americanul", profesorul Claude Matasa. Alaturi de el au mai folosit microfonul prof. Mircea Sabau, ing. Gabriel Bostan, Vitalie Pavlicenco, Mircea Popescu si Smaranda Livescu, secretarul general al organizatiei.
DEPUTATIE. Majoritatea celor prezenti a sustinut ideea reprezentarii diaspora in Parlamentul Romaniei. Numarul foarte mare de romani aflati in afara granitelor, aproximativ 12 milioane de romani, si comunitatile organizate din ce in ce mai puternice, pe taramurile straine unde se afla, duc la concluzia ca Parlamentul Romaniei trebuie sa includa si reprezentanti ai comunitatilor romane din Diaspora, spun conducatorii CMR. Alegerea acestora in Parlament ar trebui mai intai stabilita prin niste reguli stricte, referitoare la numarul de candidati dintr-o tara, proveniti din comunitatea sau organizatia romaneasca din acea tara. Membrii CMR sustin ca reprezentarea Diaspora in Parlamentul roman ar fi benefica din mai multe pucte de vedere: experienta diaspora in materie de "lucru cu occidentalii", relatiile stranse cu multi sefi de stat ai membrilor diaspora in lume etc. Un alt argument pro este ca reprezentarea parlamentara se bazeaza pe Constitutia europeana. Odata intrata Romania in Uniunea Europeana, orice cetatean al Uniunii va avea dreptul, spun reprezentantii CMR, de a candida pentru ori ce functie pe teritoriul Romaniei, iar romanii la ori ce functie pe teritoriul UE. Cu toate acestea, romanii stabiliti peste granitele tarii sunt nemultumiti din cauza faptului ca, desi au votat noua Constitutie pentru binele Romaniei, ei tot nu au dreptul la a candida pentru functii in Stat.
Citește pe Antena3.ro
MUZICA
Fruntile incretite de negre suparari ale membrilor si invitatilor CMR au fost descretite, pana la lacrimi, de un cinstit "mos". Nu-l chema Ion Roata, ci Iordache Dumitru Mitica, un fost invatator din Neagra Sarului, Suceava. Pe langa marea pasiune a vietii sale, predatul, batranul profesor mai are una, mai apropiata de inima, compusul si interpretatul cantecelor istorice si sociale. Stimatelor fete prezente la adunarea anuala a CMR, mos Mitica le-a cantat ceva de suflet si tare drag romanilor, despre fiicele Romaniei: Transilvania, Basarabia, Bucovina. A cantat despre viata fericita a provinciilor unite, dar si despre durerea nascuta din despartirea nevoita a surorilor. Durerea din glasul lui Mos Mitica a ridicat suspine si a adus lacrimi in ochii celor prezenti la intrunire. Batranul si-a cerut scuze pentru deranj. Dar Mos Mitica a fost aplaudat mai ceva ca un tenor la despartirea de public. Cineva a spus: "E o minune! Pacat ca sunt prea rareâ¦". Alaturi de batranul moldovean, participantilor la CMR le-a cantat si un grup de ceterasi din Maramures. Veselia din ritmurile acestora mai ca a ridicat de pe scaune aditoriul, dar era totusi consiliuâ¦